Preukazy nevrátili bývalej zdravotnej poisťovni tisícky ľudí

patientin und arzthelferin mit versicherungskarte

Ľudia, ktorí od nového roka zmenili zdravotnú poisťovňu, mali do 8. januára vrátiť tej pôvodnej preukaz poistenca. Za nesplnenie tejto povinnosti vyplývajúcej zo zákona hrozí pokuta do 165 eur. Ako ukazujú dáta zdravotných poisťovní, preukazy napriek tomu nevrátili tisícky ľudí. Nahlásili ich preto Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

“Všeobecná zdravotná poisťovňa k 21. februáru evidovala 4758 nevrátených preukazov a tento počet porušení povinnosti poistenca preukaz vrátiť aj oznámila na ÚDZS,” uviedla jej hovorkyňa Petra Balážová. V prípade Dôvery sa nevrátili preukazy od 13.800 poistencov, 1000 ľudí ich vrátilo po spomínanej lehote, priblížil PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

“K dnešnému dňu Union ZP eviduje 10.393 poistencov, ktorí nevrátili preukaz poistenca. Union ZP poistencov, ktorí nevrátili preukaz poistenca, resp. nevrátili preukaz do stanovenej lehoty v zmysle zákona, je povinná oznámiť ÚDZS,” uviedla hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Okrem vrátenia preukazu pôvodnej poisťovni mali ľudia pri zmene povinnosť ohlásiť ju aj zamestnávateľovi. Pokiaľ tak neurobili, opäť im hrozí pokuta. “Ďalšou povinnosťou je oznámiť zmenu všeobecnému lekárovi, ženy aj svojmu gynekológovi a rodičia pediatrovi svojich detí. Myslíme si však, že väčšina z týchto povinností zbytočne zaťažuje poistencov a výmenu informácií o zmene zdravotnej poisťovne je možné zabezpečiť už existujúcimi online službami,” doplnil Štepianský.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com