Prvé výsledky z veľkej kontroly nemocníc majú byť v lete

Doctor in a robe sitting at a table in a hospital office

Prvé výsledky z veľkej kontroly nemocníc, ktorú realizuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), by mohli byť známe v lete. Úrad si na začiatok posvietil na deväť univerzitných a fakultných nemocníc. Kontrola sa začala vo februári, skončiť sa má do konca júna. “Počítam, že ku koncu prázdnin by mohla byť záverečná správa,” povedal dnes šéf NKÚ Karol Mitrík.

Celkovo chce NKÚ preveriť 40 zdravotníckych zariadení. V druhej etape si posvieti na stredné nemocnice. “Zisťujeme, čo obstarávali, ako obstarávali, za koľko obstarávali,” priblížil Mitrík. Kontrola má preveriť, či nemocnice efektívne hospodária, ale i to, ako sú pripravené na elektronické zdravotníctvo a nový platobný mechanizmus DRG. Úrad preverí tiež nákupy drahých zdravotníckych prístrojov. Kontrolóri sa zamerajú aj na trend zadlžovania nemocníc.

NKÚ v súčasnosti preveruje aj štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňou. Dôvodom sú zmluvy pre tetu jej bývalého šéfa Marcela Foraia aj zmluvy s Klinikou Kostka. Na požiadavku Národnej kriminálnej agentúry preveruje aj vzťahy s jedným z dodávateľov poisťovne pre možné zvýhodňovanie veriteľa vo vzťahu k iným. Výsledky kontroly mali byť pôvodne známe v máji.

NKÚ v súčasnosti preveruje aj štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňou. Dôvodom sú zmluvy pre tetu jej bývalého šéfa Marcela Foraia aj zmluvy s Klinikou Kostka. Na požiadavku Národnej kriminálnej agentúry preveruje aj vzťahy s jedným z dodávateľov poisťovne pre možné zvýhodňovanie veriteľa vo vzťahu k iným. Výsledky kontroly mali byť pôvodne známe v máji.

Kontrola je však podľa Mitríka komplikovaná a predĺžila sa. Ako poznamenal, niektoré zmluvy majú aj sto dodatkov. Očakáva, že záverečná správa by mohla byť k dispozícii na budúci mesiac. Výsledky kontroly dopredu prejudikovať nechcel.

Výsledky kontroly Slovenských elektrární sú naďalej v utajenom režime

Vlani ukončená kontrola v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) je najväčším prípadom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Uviedol to dnes na stretnutí s médiami predseda úradu Karol Mitrík. “Je to v každom prípade najväčší prípad Najvyššieho kontrolného úradu, lebo takúto veľkú kontrolu ešte nerobil,” spresnil.

Kontrola bola podľa neho, aj napriek ťažkostiam, ukončená “pomerne rýchlo”. “Takéto procesy trvajú niekedy rok až 18 mesiacov. Je to totiž veľký subjekt, s množstvom satelitov a preskúmať veci, list za listom, nie je jednoduché,” informoval.

Pri kontrole SE išlo podľa jeho slov “o veľké množstvá dokumentácie, o desiatky až stovky kilogramov”, ktoré bolo treba “prelúskať”, a nielen pozrieť, ale aj vyhodnotiť. Kontrola bola teda komplikovaným procesom. “Bolo tu asi 60 našich kontrolórov plus prizvané osoby, napríklad Ústav súdneho inžinierstva a ďalší ekonomickí experti, ktorí sa na kontrole podieľali. Bol to široký záber ľudí,” priblížil.

Šéf NKÚ dnes zároveň zdôraznil, že výsledky sú naďalej v utajenom (vyhradenom) režime, a to už od začiatku kontroly. “Kontrolu som zdedil a už som na nej nič nemenil. Nezačínal som proces kontroly, už som ho len končil,” doplnil.

Keďže v súčasnosti podľa Mitríka v súvislosti so SE pokračuje vyšetrovanie podozrení, tak nie je možné rozhodnúť, čo sa týka všetkých výsledkov kontroly, aspoň o čiastočnom zjednodušení režimu pre prácu s informáciami.

Mitrík podľa svojich slov žiadal šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jaromíra Čižnára o možnosť odtajnenia správy NKÚ o kontrole v SE. “On povedal, že v živom procese mi zatiaľ na odtajnenie nedá súhlas. Predpokladám však, že proces vyšetrovania prokuratúra dotiahne úspešne do konca a bude možné zoznámiť sa s výsledkami,” dodal Mitrík.

S výsledkami kontroly hospodárenia SE sa oboznámia nielen parlamentní poslanci. “Na základe podstatných a významných skutočností zistených kontrolnou skupinou predseda NKÚ SR Karol Mitrík ďalej rozhodol o postúpení kontrolných zistení na posúdenie GP SR a Finančnému riaditeľstvu SR,” informoval 13. augusta 2015 Lukáš Jasenec z odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ. Úrad ukončil kontrolu Slovenských elektrární 11. augusta 2015.

Užšie vedenie NKÚ v auguste 2015 konštatovalo, že prerokovaním výsledkov kontroly sa splnilo uznesenie Národnej rady (NR) SR z 24. septembra 2014. Správu o výsledku kontroly odoslal NKÚ nielen do NR SR, ale aj Ministerstvu hospodárstva SR, ktoré za štát v SE vykonáva akcionárske práva (34-% podiel).

Národná rada SR prijala 24. septembra 2014 uznesenie, ktorým NKÚ požiadala o previerku hospodárenia s finančnými prostriedkami v SE. Kontrola sa realizovala najmä v súvislosti s ďalším zvýšením investičných nákladov a rozpočtu na projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) v súvislosti s posunom termínov dostavby blokov, ako aj s už uskutočnenými zvýšeniami rozpočtu dostavby EMO.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com