DRUCKER: Zdravotníctvo chcem tento rok dofinancovať čo najviac

TASR

Koľko peňazí pôjde tento rok dodatočne do zdravotníctva, by sa mohlo ukázať v priebehu dvoch týždňov. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o tom momentálne rokuje s Ministerstvom financií (MF) SR. “Mám ambíciu tam dostať čo najviac peňazí,” povedal dnes minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) po rokovaní odvetvovej tripartity. Konkrétny zatiaľ nechcel byť.

Dofinancovanie je podľa zdravotných poisťovní, pacientskych organizácií či zdravotníkov nevyhnutné. Nemocniciam vznikli náklady pre tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov a lekárov či zvýšenie minimálnej mzdy. “V systéme celkovo chýba asi 95 miliónov eur,” povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. ANS združuje približne 70 neštátnych zariadení, konkrétne týmto nemocniciam chýba asi 27 miliónov eur.

Financie sa do systému dajú dostať cez zvýšenú platbu za poistencov štátu. Jej aktuálna sadzba je 4,3 percenta. Podľa zdravotníckych odborárov je potrebné ju v tomto roku zvýšiť aspoň na úroveň piatich percent, aby sa ako tak vykryli náklady zdravotníckych zariadení.

Zariadenia pod ANS zatiaľ náklady zvládajú vykryť. So zdravotnými poisťovňami nemocnice podpísali dohodu, že im platby neznížia do konca tohto septembra. Urobili tak ale pod podmienkou, že do systému sa peniaze tento rok “dodatočne nalejú”. V októbri by už podľa Petka mohol byť narušený sociálny zmier, keďže zdravotné poisťovne už nevedia garantovať doterajšiu výšku platieb.

Zdroj: TASR

Foto: TASR