Psychiatrom vlani pribudlo pacientov

frau sitzt einsam auf einer parkbank
Počet pacientov v psychiatrických ambulanciách na Slovensku vlani vzrástol. Psychiatri vyšetrili vyše 406.000 ľudí, čo je o 6,1 percenta viac ako rok predtým. Celkovo zrealizovali 1,8 milióna vyšetrení. Najčastejšími pacientmi boli ženy (57 percent), deti a mladiství vo veku do 19 rokov tvorili 9,3 percenta vyšetrených. Vyplýva to z najnovšej publikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

“Medziročne vzrástol aj počet nových pacientov s diagnózou zistenou prvýkrát v živote zo 64.365 v roku 2014 na 74.151 v roku 2015,” píše sa v materiáli. Pri zohľadnení územia ambulancie bol najvyšší počet pacientov so stanovenou psychickou poruchou v Bratislavskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Najviac novodiagnostikovaných pacientov bolo v Žilinskom, Košickom a Bratislavskom kraji.

Najčastejším dôvodom na ambulantnú liečbu boli rovnako ako v predchádzajúcom roku afektívne poruchy, nasledovali neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy a organické duševné choroby. “Pri všetkých troch skupinách diagnóz dominujú ženy s prevahou viac ako 60 percent. U mužov sa častejšie vyskytovali poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok, z toho najmä užívaním alkoholu,” približuje NCZI v publikácii.

Narástol aj počet nových detských pacientov. Psychiatrickú diagnózu lekári zistili u 5711 detí, čo je o 1067 viac ako predvlani. Viac ako polovicu zo všetkých ochorení tvorili poruchy správania a emočné poruchy. V prípade mladistvých od 15 do 19 rokov to bolo 3990 pacientov, teda o 526 viac. Najvyšší podiel novodiagnostikovaných ochorení tvorili neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy, poruchy správania a emočné poruchy, ako aj poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním psychoaktívnych látok.

Na psychiatrických oddeleniach posteľových zdravotníckych zariadení pre duševné poruchy a poruchy správania sa vlani uskutočnilo 43.529 hospitalizácií.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com