Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne prejavili desaťtisíce ľudí

UDZS

Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne prejavili aj v tomto roku desaťtisíce ľudí. Prepoistiť sa možno raz ročne, a to do 30. septembra. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zatiaľ zaznamenal 67.179 prihlášok (údaj k 23.8.), priblížila pre TASR jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová. Podnety k prepoisťovaniu úrad neeviduje.

Prihlášku je možné podať len do jednej zdravotnej poisťovne, preto si treba tento akt dôkladne premyslieť a zvážiť,” upozorňuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková. V prípade, že sa človek prihlási do viacerých zdravotných poisťovní, kontaktujú ho. V prípade záujmu o ďalšiu zmenu treba pôvodné prihlášky písomne stiahnuť. “Aj samotné späťvzatie prihlášky je však potrebné urobiť do 30. septembra 2016,” pripomenula Kafková.

Prihlášky na zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roka sú dostupné na každej pobočke zdravotnej poisťovne, aj na internete. Ak sa poistenec nemôže dostaviť na pobočku, alebo nemá internet a tlačiareň, môže do zdravotnej poisťovne aj zatelefonovať. “Zamestnanci zdravotných poisťovní im so správnym vyplnením prihlášky pomôžu,” doplnila Kafková.

Poistenci, ktorí plánujú zmenu zdravotnej poisťovne, by si mali u svojho ošetrujúceho lekára, ale aj odborného lekára – špecialistu overiť, či má uzatvorenú zmluvu s príslušnou zdravotnou poisťovňou. Práve to je rozhodujúca skutočnosť pre bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti ošetrujúcim lekárom.

V prípade zmeny poistenci až do konca roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. Poistenec je povinný oznámiť zmenu svojmu zamestnávateľovi. Samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá zmení zdravotnú poisťovňu, je povinná písomne oznámiť novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2017.

Zdroj: TASR

Foto: TASR