Pyrotechnika spôsobila veľa zranení, chirurgovia mali rušnú službu

SilvesterböllerKým väčšina z nás na prelome rokov oslavovala, lekári v službách mali plné ruky práce. Zábavná pyrotechnika spôsobila množstvo zranení na celom Slovensku. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UN LP) v Košiciach počas Nového roku ošetrili 30 prípadov. ,,Išlo prevažne o mladých ľudí. Piati z nich utrpeli úrazy po manipulácii s pyrotechnikou. Dvom z nich museli chirurgovia amputovať celé prsty aj niektoré články prstov. Oddelenie urgentného príjmu na Triede SNP ošetrilo dvoch pacientov zasiahnutých pyrotechnikou. Jedného z nich museli hospitalizovať na Neurochirurgickej klinike,” informovala hovorkyňa UN LP Ladislava Šustová.

Šiestich pacientov zranených zábavnou pyrotechnikou ošetrili aj na úrazovej ambulancii urgentného príjmu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Podľa hovorkyne Márie Koporecovej jednému pacientovi museli amputovať tri prsty na ruke. Podobne ako v Košiciach, aj tu bolo najviac zranení horných a dolných končatín.

Opatrnejší neboli pri manipulácii s pyrotechnikou ani Bratislavčania. Záchranári zaznamenali 26 takýchto prípadov a ďalšia desiatka vyhľadala pomoc v nemocnici, pričom v dvoch prípadoch sa to nezaobišlo bez plastiky a v jednom museli lekári prst amputovať.

Nový rok priniesol aj nové životy

Nie pre všetkých pacientov mal však Silvester a Nový rok trpkú príchuť. Na gynekologicko – pôrodníckych oddeleniach bolo tiež rušno, na svet sa hlásili nové životy. Už minútu po polnoci sa narodila v Košiciach malá Dorota. Niekoľko hodín po nej prišli na svet deti v Prešove, Bratislave, vo Zvolene, Komárne, Krompachoch a ďalších pôrodniciach.

,,V minulom roku priviedli na svet zdravotníci komárňanskej nemocnice celkom 752 detí, z toho 374 dievčatiek a 378 chlapčekov, čím počet pôrodov oproti roku 2012 vzrástol o 39 bábätiek. Medzi novorodencami bolo 5 dvojičiek. V júli 2013 dokonca nemocničná pôrodnica zažila babyboom, narodilo sa až 91 bábätiek,” informovala hovorkyňa Agel SK Marta Csergeová.

Podľa jej slov o 7 detí viac oproti roku 2012, spolu 675 detí sa vlani narodilo aj v Krompachoch. Stúpajúci trend mala aj pôrodnosť vo zvolenskej nemocnici, kde sa v roku 2013 narodilo 894 detí, čo je o 36 viac ako v roku 2012.

Autor: ok

Foto: Fotolia