Reforma zdravotníctva sa v USA začala, mladí sa do poistenia nehrnú

Cost of healthZatiaľ len 2,2 milióna ľudí z predpokladaných siedmich miliónov sa prihlásilo do zdravotného poistenia v USA. 24% z prihlásených tvoria mladí ľudia vo veku 18 až 34 rokov, pričom americká vláda počíta, že v tejto vekovej kategórii bude do konca marca 2014 až 38% zo spomínaných 7 miliónov Američanov. Čísla priniesli české médiá odvolávajúc sa na oficiálnu správu a údaje zverejnené agentúrou Reuters.

Práve mladí a zdraví ľudia a ich financovanie poistenia má byť základom reformy zdravotníctva prezidenta Baracka Obamu, ktorú podpísal 1. júla 2010. Experti predpokladajú, že podiel mladých ľudí sa ešte zvýši. Od 1. januára 2014 v USA totiž platí povinnosť pre amerických občanov a legálnych prisťahovalcov mať zákonom definované minimálne základné zdravotné poistenie. V opačnom prípade im hrozí pokuta.

Na základe zmien, ktoré priniesla reforma zdravotníctva, by v USA mal od roku 2016 narásť počet poistených osôb o 16 miliónov. Podľa dostupných údajov zdravotné poistenie v ASA nemá približne 47 miliónov ľudí. Podľa analýzy Tomáša Szalaya s názvom USA: Reforma zdravotníctva, zverejnenej na stránke www.hpi.sk, Spojené štáty majú spomedzi všetkých krajín najvyššie výdavky na zdravotníctvo, až 16% HDP a podľa odhadov v roku 2017 dosiahnu až 19,5% HDP. “Hoci väčšinu tvorí súkromné zdravotné poistenie, 45% výdavkov na zdravotníctvo je financovaných z verejných zdrojov (ide najmä o výdavky na programy Medicare a Medicaid),” uvádza sa v analýze.

Autor: ok

Foto: Fotolia