Sestra, obvinená z vrážd 6 pacientov v nemocnici, vinu popiera

Closeup on medicine bottle in hand of doctor woman

Pred krajský súd v severočeskom meste Ústí nad Labem predstúpila v pondelok 54-ročná bývalá zdravotná sestra Věra M., obvinená z vrážd šiestich pacientov v Lužickej nemocnici v Rumburku. Podľa obžaloby im v snahe uľahčiť si prácu podala vysoké dávky draslíka, čo viedlo k rozvratu ich vnútorného prostredia a následnej smrti. Žene, ktorá odmietla, že by niekoho zabila alebo mu pomohla zomrieť, hrozí až doživotný trest.

“Som obžalovaná, že som prekročila hranicu ľudskosti. Nikdy som nič také neurobila, nikoho som nezabila, nikomu som nepomohla zomrieť. Pred súdom to chcem všetko dokázať,” citovala ju Česká televízia. “Bola som zdravotná sestra s 30-ročnou praxou. Pracovala som, aby som bola pre pacientov prínosom, nie, aby som ich poškodzovala,” povedala podľa spravodajského serveru Novinky.cz.

Všetky obete boli vo vysokom veku a potrebovali ustavičnú starostlivosť. Zdravotná sestra, ktorá pripustila, že mohla trpieť syndrómom vyhorenia, podľa obžaloby prvýkrát vraždila v roku 2010. Päť žien a šesť mužov mala pripraviť o život v rokoch 2010-2014.

Česká televízia uviedla, že žena žila sama s dcérou a brala si v nemocnici služby navyše, aby viac zarobila.

Celý tento týždeň bude prebiehať hlavné pojednávanie, súd vypočuje obžalovanú a svedkov navrhovaných procesnými stranami. V druhej polovici augusta potom bude pokračovať pojednávanie vypočutím ďalších svedkov a prípadne aj znalcov, povedala denníku Právo hovorkyňa súdu Marcela Trejbalová.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com