Škola i počasie sa podpísali pod vyšší počet chorých

ID-10097130

Predpoklady epidemiológov sa naplnili: s končiacimi sa dovolenkami a s nástupom detí do škôl vzrástla chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). Podľa hlásení 52 percent pediatrov a 39 percent lekárov pre dospelých v Banskobystrickom kraji výskyt ARO počas 36. kalendárneho týždňa oproti predošlému týždňu vzrástol o 24 a výskyt CHO takmer o 17 percent. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Tendenciu zvýšeného výskytu týchto ochorení práve koncom augusta a začiatkom septembra lekári aj epidemiológovia očakávali a nepovažujú to za nič mimoriadne. Zdôrazňujú však, že je treba myslieť viac na dodržiavanie hygieny a posilňovanie imunity vyváženou stravou s dostatkom zeleniny a ovocia, pravidelným pohybom, dostatkom spánku, chránením sa pred stresom, či obmedzením fajčenia a alkoholu.

„V záujme čo najnižšej chorobnosti na začiatku školského roka nastáva dôležité obdobie na všetky dostupné preventívne opatrenia. Medzi tie najdôležitejšie patrí prijímanie a dochádzka len zdravých detí a zdravého personálu v detských a školských kolektívnych zariadeniach,“ zdôrazňuje vedúca odboru hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici MUDr. Katarína Slotová.

Ilustračné foto: internet