Slovensko neuspelo na súde v spore pre zákaz zisku poisťovní

Recht Unrecht Prozess Justiz Justitia - Part 1

Slovensko neuspelo s návrhom na zrušenie rozsudku, podľa ktorého má zaplatiť miliónové odškodné súkromnému akcionárovi Union zdravotnej poisťovne spoločnosti Achmea za zákaz zisku počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vyšší krajinský súd vo Frankfurte minulý týždeň návrh na zrušenie arbitrážneho rozsudku zamietol. Na svojom webe o tom informuje týždenník Trend.

Proti rozsudku sa možno odvolať na nemecký Najvyšší spolkový súd. “Slovenská republika je pripravená využiť všetky dostupné právne prostriedky proti arbitrážnemu rozhodnutiu, vrátane nasledujúceho kroku, ktorým je podanie odvolania,” uviedol rezort v stanovisku pre Trend.sk.

Slovensko prehralo dlhotrvajúci spor s vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál vtedy rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku tzv. zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej Ficovej vlády.

V spore sa čakalo na rozhodnutie spomínaného Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku. V tejto súvislosti má Slovensko na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com