Agel bude mať jediného vlastníka. Stane sa ním miliardár Tomáš Chrenek

Spoločnosť Agel, ktorá prevádzkuje najväčšiu sieť nemocníc v Českej republike a pôsobí v zdravotníctve aj na Slovensku, bude mať jediného majiteľa. Stane sa ním Tomáš Chrenek, ktorý odkúpil od menšinového vlastníka Martina Polacha jeho štvrtinový podiel. Hodnota transakcie nie je známa, ale možno ju odhadnúť podľa trhovej hodnoty firmy, ktorá sa pohybuje medzi 10-15 miliardami českých korún. Agel prevádzkuje v Českej republike 11 nemocníc, na Slovensku 4 nemocnice, distribučnú spoločnosť MARTEK MEDICAL a sieť verejných a nemocničných lekární, ako aj akreditované laboratóriá.
Informáciu o zmene vlastníckych práv zverejnil český časopis Týden. Časopis uviedol aj informácie, podľa ktorých medzi Chrenekom a Polachom panovali nezhody a chceli svoje spoločné podnikanie ukončiť. Polach svoj odchod zo spoločného podnikania odôvodňoval tým, že Chrenek poškodzoval firmu a Polachove záujmy. Aj preto chcel na jeseň presadiť prijatie nových stanov a zmenu v dozornej rade spoločnosti. Valné zhromaždenie, kde mali byť zmeny prerokované, sa však neuskutočnilo.
Keďže Polach nedokázal presadiť svoje predstavy o zmenách vo firme, rozhodol sa z nej odísť. Svoj podiel však nemohol predať bez Chrenekovho súhlasu. Polach podľa medií začal hľadať investora, ktorý by kúpil jeho štvrtinový podiel alebo celý Agel. Ako napísala Mladá fronta dnes, záujem o kúpu prejavil aj miliardár Petr Kellner. Napokon sa však jediným vlastníkom mamutej firmy Agel stal Tomáš Chrenek.
Autor: poly
Foto: fotolia.com