Slovensko vyhralo ďalší arbitrážny súd, tentoraz proti bývalému Apollu

Recht Unrecht Prozess Justiz Justitia - Part 1

Slovensko nebude musieť odškodňovať akcionára bývalej Apollo zdravotnej poisťovne pre zavedenie zákazu zisku poisťovní počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Arbitrážny tribunál v stredu (4.6.) zamietol žalobu rakúskej spoločnosti EURAM BANK v spore o náhradu škody vo výške viac ako 131 miliónov eur. Informoval o tom dnes tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Arbitrážny tribunál čiastočne zamietol žalobu z jurisdikčných dôvodov už v predchádzajúcom rozhodnutí z októbra 2012. “SR v rámci ďalšej jurisdikčnej fázy arbitráže dokázala, že iniciovanie konania pred bratislavským okresným súdom EURAM BANK a jej následné konanie malo za následok vzdanie sa jej práva domáhať sa prostredníctvom arbitráže svojich údajne porušených práv vyplývajúcich z bilaterálnej investičnej dohody,” informovalo MF SR. S týmto tvrdením sa stotožnil aj tribunál.

EURAM BANK začala arbitrážne konanie v novembri 2009, v nasledujúcom roku zároveň podala žalobu aj na bratislavský okresný súd. Spoločnosť namietala legislatívne zmeny upravujúce verejné zdravotné poistenie v Slovenskej republike prijaté v rokoch 2006 až 2007. Podľa EURAM BANK tieto zmeny, ktorými sa zakázal zisk zdravotných poisťovní, mali za následok porušenie bilaterálnej investičnej dohody medzi Rakúskom a Slovenskom a spôsobili jej škodu vyše 131 miliónov eur.

Táto žaloba bola v poradí treťou arbitrážou iniciovanou v súvislosti so zákazom zisku poisťovní. Okrem toho na arbitrážnom súde Slovensko žaloval holandský akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera, rovnako postupoval aj holandský akcionár Union zdravotnej poisťovne.

Zdroj. TASR, Ministerstvo financií SR

Foto: fotolia.com