Odstránenie alergénnej paliny z pozemku bude zrejme povinnosťou

Frau nießend mit Taschentuch hinter Ambrosiapflanzen

Obce zrejme budú môcť prikázať vlastníkom pozemkov, na ktorých rastú invazívne rastliny, aby ich odstránili. Ak vlastník pozemku rastlinu neodstráni, urobí tak orgán štátnej ochrany prírody a obce. Zaplatí to ale vlastník pozemku. Počíta s tým novela zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne opozičného poslanca Józsefa Nagya (Most-Híd), ktorú poslanci Národnej rady SR poslali v piatok do druhého čítania.

Novela tiež spresňuje hraničný termín pre odstraňovanie invázneho druhu Ambrózia palinolistá do 1. júla bežného roka. “Aby bola pre všetky povinné osoby zrejmá a jasná povinnosť a samotné odstraňovanie malo najväčšiu účinnosť pred rozkvitnutím a zamorovaním silne alergénnym peľom,” uviedol predkladateľ.

Pripomenul, že Ambrózia palinolistá je veľmi silný alergén, na ktorý je citlivých 80 percent populácie, ktorá trpí alergiami dýchacích ciest. “Čiže, skoro milión občanov,” vyčíslil Nagy. Tvrdí, že vďaka jeho novele sa alergikom výrazne zlepší zdravotný stav. “Predstavuje to ekonomické úspory aj pre štát v miliónoch eur ročne,” dodal. Účinnosť zákona je navrhnutá od 1. septembra 2014.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com