Slovenskú firmu Imunoglukan kúpil miliardár Babiš

Slovenská farmaceutická firma Imunoglukan je produktom čisto slovenského know-how. Pred dvadsiatimi rokmi prišiel s nápadom na využívanie hlivy ustricovej na liečebné účely tím okolo Jána Gabriža. Pred pätnástimi rokmi sa rozbehla výroba imunoglukánu posilňujúceho ľudský imunitný systém naplno, pričom jej kapitálovo aj logisticky pomohla firma Pleuran. V roku 2010 Ján Gábriž založil firmu Imunoglukan a hoci celou Európou otriasla ťažká hospodárska kríza, dokázal jej produkciu neustále zvyšovať.Dokonca tak, že v súčasnosti predáva zhruba milión balení Imunoglukanu ročne. Hoci pôvodne bol obchod založený na predaji Imunoglukanu v kapsliach, momentálne je napredávajšou formou sirup.

Minulý rok sa majiteľ rozhodol predať firmu a dnes je už jasné, že jej novým majiteľom sa stala firma Hartenberg, ktorú vlastní súčasný minister financií vlády Českej republiky Slovák Andrej Babiš a bývalý manažér Penty Andrej Janov. Vo firme však stále vlastní tridsať percent podielov aj jej pôvodný majiteľ Ján Gabriž a zostáva v nej aj pôvodný manažérsky kolektív na čele s generálnym riaditeľom Martinom Polákom. “Hartenberg súhlasí s našou stratégiou ďalšieho rozvoja Imunoglukanu a pre budúci rast a vstup na nové trhy poskytne dostatok financií”, uviedol pre týždenník Trend Ján Gabriž.

Zaujímavosťou je, že Hartenberg má v úmysle zamerať sa nielen na výrobu výživových doplnkov na posilnenie imunity u ľudí, ale aj u zvierat. tento originálny nápad mu môže priniesť zaujímavé pozície na nových trhov a ešte zaujímavejšie finančné zisky.

Autor: poly

Zdroj: archív redakcie