Sociálni pracovníci môžu od októbra žiadať o vydanie licencie

little boy with a toy near a window

Sociálni pracovníci s vysokoškolským vzdelaním v odbore sociálna práca budú môcť na Slovensku od 1. januára budúceho roku vykonávať svoju prácu ako slobodné povolanie. Komora, ktorá vznikla v piatok (18. 9.) na ustanovujúcom sneme, od 1. októbra tohto roku bude už prijímať žiadosti o vydanie povolenia. Zaradia sa tak medzi také profesie, akými sú psychológovia, advokáti, notári. Samostatnú prax budú môcť vykonávať v oblastiach, ktoré sú stanovené zákonom o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Okruh činností sa postupne rozšíri.

“Zatiaľ budú môcť vykonávať opatrenia zamerané na prácu s rodinou, zapájať sa do rôznych sanačných programov, do prác zameraných na podporu náhradnej starostlivosti ako poradenstvo, sprevádzanie. Spravidla ide o oblasti, do ktorých úrady práce, sociálnych vecí a rodiny mohli aj doteraz zapájať akreditované neštátne mimovládne organizácie. Do týchto oblastí budú môcť kontrahovať aj človeka, ktorý dostane povolenie Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce. Veríme, že ak sa otvoria iné zákony, napríklad zákon o sociálnych službách, budú sa precizovať ďalšie oblasti, v ktorých budú môcť sociálni pracovníci vykonávať samostatnú prax,” informoval TASR Kristián Kováč z odboru stratégie sociálnej ochrany detí a rodiny ministerstva práce.

Od januára tohto roku môžu vykonávať sociálnu prácu len absolventi vysokoškolského bakalárskeho a magisterského štúdia so zameraním na sociálnu prácu. Doživotná výnimka sa bude vzťahovať na tých, ktorí k tomuto dátumu vykonávali sociálnu prácu a majú dosiahnuté vzdelanie druhého stupňa v iných zákonom ustanovených študijných odboroch, napríklad pedagogického smeru alebo psychológie. Ostatní, ktorí nedosiahli vysokoškolské vzdelanie prvého alebo druhého stupňa a vykonávajú k 1. 1. 2015 sociálnu prácu, sa považujú za asistentov sociálnej práce. Rezort práce všetkým týmto zamestnancom odporúča, aby si o tom vyžiadali potvrdenie od svojich zamestnávateľov a aj títo zamestnanci môžu doživotne vykonávať svoju doterajšiu profesiu bez špeciálneho vysokoškolského vzdelania.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com