Špeciálny titánový implantát vrátil pacientovi reč i samostatnosť

Chirurgien

Unikátny titánový implantát vyrobený technológiou 3D tlače použili košickí lekári a vedci na rekonštrukciu časti lebky už druhého pacienta s ťažkým úrazom hlavy, čím mu pomohli k návratu do plnohodnotného života. Tridsaťročného Juraja Stopku operovali v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) pred tromi mesiacmi. Pred operáciou nedokázal hovoriť, bol odkázaný na vozík a opateru druhých. Dnes je schopný sám chodiť a rozprávať, lekárov najnovšie prekvapil výzvou na partiu šachu, čo bolo pred tým nepredstaviteľné.

Zákrok v spolupráci neurochirurgom prebehol podľa lekárov bez komplikácií. “Pacient v priebehu rekonvalescencie prekonal aj naše najoptimistickejšie prognózy. Postupne nadobúda stratené schopnosti . Tri mesiace po operácii opäť komunikuje, je schopný samostatne sa pohybovať a vrátila sa mu chuť do života,” uviedol dnes pre novinárov prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Andrej Jenča.

Pacient utrpel ťažký úraz po páde z výšky štyroch metrov pred deviatimi rokmi. Lekári mu vtedy museli odstrániť až tretinu poškodenej lebečnej kosti a voperovať provizórny akrylátový implantát. Ten vytváral tlak na nervové tkanivá mozgu, následkom čoho pacient strácal schopnosť komunikovať s okolím a postupne prichádzal aj o motorické schopnosti.

Unikátna technológia

Na snímke titánova náhrada. Foto: TASR/František Iván

Vlani sa Jurajova rodina cez médiá dozvedela o prvej úspešnej operácii s implantátom na mieru, ktorá sa uskutočnila v UNLP Košice. Tím lekárov a vedcov zapojil Juraja do biomedicínskeho-inžinierskeho programu pre vývoj a výrobu implantátov na mieru, na ktorom sa podieľajú vedci z inštitútu CEIT biomedical engineering a Katedra biomedicínskeho inžinierstva a meraní Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) pod vedením Jozefa Živčáka. “Výsledný medicínsky produkt bol vyrobený unikátnou technológiou laserového sinterovania práškovej zliatiny titánu spadajúcej do oblasti 3D tlače,” priblížil Živčák.

Operáciu a zlepšovanie svojho stavu si samotný Juraj veľmi pochvaľuje. “Je mi fajn, hlava ma vôbec nebolí,” povedal novinárom.

Voperovaný implantát pokrýva 34 percent lebečnej časti pacienta. Jeho hrúbka je 1,5 milimetra, váži 125 gramov. Na fixáciu sa použilo 21 skrutiek s priemerom 1,2 milimetra.

Minulý rok v UNLP novou technológiou úspešne operovali 52-ročného pacienta. Nemocnica pripravuje ďalšie podobné operácie.

Cena na mieru vyrobených implantátov v oblasti tváre je v cene 10.000 – 32.000 eur, náklady prepláca zdravotná poisťovňa. Zavedenie výroby takýchto implantátov v Košiciach je súčasťou projektu financovaného z eurofondov.

Fotogaléria: Špeciálny titánový implantát vrátil pacientovi reč i samostatnosť

 

Na snímke Vpravo pacient Juraj Stopka a matka pacienta Darina Stopková. Foto: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Foto: TASR, fotolia.com