Spor o kredity pre lekárov medzi rezortom a komorou pokračuje

Spor Slovenskej lekárskej komory (SLK) a ministerstva zdravotníctva o sústavnom vzdelávaní lekárov pokračuje. Ministerstvo vyčíta komore nezákonnosť jej smernice, podľa ktorej lekárom od nového roku prizná kredity iba zo vzdelávacích podujatí zaregistrovaných cez SLK. Ako dnes vyhlásil prezident komory Marian Kollár, s tvrdením rezortu o nezákonnosti nemôžu súhlasiť, v systéme chcú vraj urobiť poriadok. O situácii chcú preto ďalej rokovať.

Lekárom sa doteraz priznávali kredity aj z akcií zaevidovaných cez iné registre. Ako však poukazuje SLK, komora má povinnosť zo zákona sledovať i hodnotiť vzdelávacie podujatia a nielen spočítavať kredity. Chce preto uznávať kredity iba z tých, ktoré bude mať pod kontrolou. Na Slovensku sa podľa Kollára ročne uskutoční približne 3000 až 4000 vzdelávacích podujatí, z toho asi polovica sa doteraz prostredníctvom komory neregistrovala.

Podmienka povinnej registrácie cez komoru naráža na záujmy iných subjektov, myslí si právnik SLK Ondrej Škodler. Tie si podľa jeho slov vykladajú legislatívu tak, že register podujatí sústavného vzdelávania a prideľovať za ne kredity môže robiť ktokoľvek. Že by komore išlo o “biznis”, jej predstavitelia odmietajú. “Chceme ísť cestou, ktorá zvyšuje úroveň hodnotenia a kontrolu sústavného vzdelávania a narážame na problém a nepochopenie,” skonštatoval Kollár.

Komora pôvodne plánovala riešiť spor týkajúci sa smernice jej úpravami na májovom sneme. Navrhnuté zmeny však podľa Kollára ministerstvo odmietlo. SLK preto mimoriadny snem zrušila a bude sa téme venovať na riadnom septembrovom sneme. Dovtedy chce rokovať s ministerstvom. Kollár poznamenal, že prijatie ďalšej smernice by zásadný rozpor nevyriešilo, snem sa preto zrušil.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že spomínaná smernica je v platnosti bez akýchkoľvek zákonných podkladov. Nepáči sa mu ani zrušenie májového snemu. Nezákonný stav tak bude podľa rezortu trvať rok, čo považuje za absolútne neprípustné. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská postupu komory nerozumie, keďže ako tvrdí, výhrady predtým SLK akceptovala a prisľúbila smernicu zmeniť. Dôvody zrušenia snemu jej nie sú známe.

“Určite budem žiadať vysvetlenia a zároveň budem informovať lekárov, že každý z nich, ktorý bude ukrátený týmto spôsobom o pridelenie kreditov, má možnosť sa obrátiť na súd a domáhať sa týchto svojich práv voči SLK,” povedala po dnešnom rokovaní Zvolenská. Na margo možných právnych krokov zo strany ministerstva poznamenala, že by bolo veľmi smutné, keby rezort musel členov komory chrániť pred jej vedením.

Zdroj. TASR

Foto: TASR