Starý dlh VšZP sa znížil na 56,9 milióna eur

Starý dlh štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) dosahuje v súčasnosti 56,9 milióna eur. Vlani sa ho podarilo medziročne znížiť o 39 miliónov na 69 miliónov eur na konci roku. Podľa šéfa sekcie ekonomiky VšZP Miroslava Vaďuru je to výsledok usporiadania účtovných operácií či upratovania starých pohľadávok.

Minulý rok však ukončila poisťovňa so ziskom 12,08 milióna eur. Peniaze VšZP účtovne použila na umorenie starej straty, reálne sa však majú vrátiť do zdravotnej starostlivosti. “Budeme ho vracať do systému,” potvrdil šéf poisťovne Marcel Forai. VšZP to však chce podľa jeho slov robiť zmysluplne, peniaze chce dávať napríklad na prevenciu.

VšZP tak vlani dosiahla najvyšší zisk spomedzi všetkých zdravotných poisťovní, aj keď medziročne poklesol asi o 3,5 milióna eur. Kladný výsledok hospodárenia vykázala vlani podľa predbežných údajov aj súkromná poisťovňa Dôvera, a to 9,6 milióna eur. Súkromná Union ZP skončila v strate 8,9 milióna eur.

Štátna poisťovňa vlani dosiahla celkové príjmy poistného vo výške 1,8 miliardy eur, čo je vyše šesťpercentný medziročný nárast. Úspešnosť výberu poistného od ekonomicky aktívnych osôb predstavovala vyše 98 percent.

Zdroj: TASR

Foto: TASR