T. Drucker rokuje na Kube o spolupráci pri liečebných postupoch

Applying a bandage

Dlh Kuby voči Slovensku by sa mohol riešiť cez oblasť liekov. A to najmä prostredníctvom lieku na liečbu “diabetickej nohy”.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) je v týchto dňoch na Kube na pracovnej ceste spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). O tejto možnosti tam diskutujú. Drucker napríklad rokuje i tom, ako s Kubou spolupracovať v rámci liečebných postupov.

Diskutuje aj o možnostiach spolupráce v oblasti inovatívneho výskumu a vývoja biomedicíny a farmácie,” povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Drucker chce, aby Slovensko s Kubou spolupracovalo najmä pri liečebných postupoch pri ochoreniach, kde “zatiaľ súčasné dostupné poznatky medicíny nedokázali nájsť vhodné riešenia pre pacienta“. Vznikol by tak podľa rezortu väčší predpoklad na hľadanie moderných a bezpečných liekov pre pacientov.

O lieky z Kuby prejavil predvlani záujem aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Kuba je podľa neho vo vývoji liekov jeden z najvyspelejších štátov. Deklaroval, že “urobí všetko pre to, aby sa niektoré z nich dostali na Slovensko”.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com