V Česku majú program na zastavenie vyľudňovania vidieka

Active family - mother and kids running, biking, rollerblading
Vyľudňovanie českého vidieka prebieha čoraz intenzívnejšie, ak sa vzdialenosť obcí od miest a hlavných cestných ťahov zväčšuje.

Obcí s nízkou mierou rozvoja je podľa Asociácie malých a stredných podnikov (AMSP) v Česku 2546, teda 46 % z ich celkového počtu. Ide o sídla, v ktorých žije menej ako 500 ľudí. V nich za posledných 17 rokov ubudlo 17 % obyvateľov. Obce nad 500 až 2000 obyvateľov početne rastú.

Vyľudňovaniu vidieka chce AMSP zabrániť miliardovými investíciami a na tomto trende sa chce podieľať aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Zámer obsahuje program Rok venkova, ktorý dnes zverejnili. Ide o sériu opatrení, ktorými by sa mal život na vidieku zatraktívniť. Program obsahuje napríklad dotácie na úroky z úverov, aby sa dali čerpať investičné a prevádzkové úvery s odloženou lehotou splatnosti.

Minister pôdohospodárstva Marian Jurečka dnes uviedol, že stolár si môže požičať jeden milión Kč (37.008 eur) a ministerstvo mu za tri roky odpustí 400.000 Kč. Podľa ministra budú stáť opatrenia na podporu života na vidieku asi dve miliardy Kč.

Podnikatelia v málo rozvinutých obciach s tržbou do jedného milióna Kč by mali mať výdavkový paušál do výšky 90 %. To by znamenalo, že by prakticky neplatili nijaké dane.

Odľahlé obce by mali zachrániť aj dotované maloobchodné predajne, aby ľudia nemuseli cestovať za nevyhnutným tovarom do vzdialených miest. Maloobchod na vidieku už podporujú niektoré kraje a obce formou zliav či odpustením nájomného v obecných priestoroch.

Odľahlým obciam by mal zvýšiť príťažlivosť aj subvencovaný vysokorýchlostný internet, do ktorého sa teraz operátorom neoplatí investovať. Európska únia však na tento účel vyčlenila 14 miliárd Kč. Prostriedky bude rozdeľovať ministerstvo priemyslu. K rýchlejšej sieti by sa malo dostať až 500.000 domácností.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com