V Česku sa objavil nebezpečný francúzsky syr

Microbiology

Štátna veterinárna správa ČR odhalila v Prahe syr s veľmi nebezpečným shigatoxínom. Ten produkuje baktérie Escherichia coli, ktoré môže natrvalo poškodiť zdravie a dokonca spôsobiť aj smrť. Informuje o tom portál iDNES.cz. Veterinári nariadili syr ihneď stiahnuť z predaja. Niekoľko kusov sa však už dostalo medzi kupujúcich.

Nebezpečný syr našli veterinári v spoločnosti Český archív vín, ktorá ho doviezla zo zahraničia.

Kontrolóri vo firme zastavili predaj 56 kusov syra a zistili, že 24 výrobkov sa už dostalo do predajní spoločnosti.

Ide o syr Saint-Marcellin Dauphinios, 80g, kravský, polomäkký, dozrievajúci. Krajina pôvodu je Francúzsko, s dátumom spotreby 13. augusta 2014.

“V závislosti od množstva skonzumovanej potraviny a na miere jej kontaminácie sa príznaky ochorenia prejavujú za 3 až 9 dní zápalom čriev, náhlymi bolesťami v bruchu, krvavou hnačkou a vracaním”, uviedol hovorca veterinárnej správy Petr Pejchal.

Baktéria E.coli vyvolala v Európe veľký rozruch v roku 2011. Spôsobila črevnú epidémiu, ktorej podľahlo takmer 50 ľudí. Za pôvodcu nákazy sa najprv pokladali španielske uhorky. Nakoniec sa ukázalo, že ju vyvolali semená senovky dovážané z Egypta.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com