V Karibiku vypukla epidémia vírusového ochorenia chikungunya

Na Haiti vypukla epidémia komármi prenášaného vírusového ochorenia chikungunya. Doteraz bolo potvrdených vyše 1500 prípadov, pričom ohnisko nákazy sa nachádza v západnej časti krajiny. Ochorenie sa vyskytlo aj na opačnej strane ostrova v Dominikánskej republike, hoci jeho šírenie je čiastočne pod kontrolou.

Ako už Primárny kontakt informoval, ochorenie chikungunya sa vyskytlo v Karibiku naposledy v novembri 2013, ale nedosiahlo rozmery epidémie. Prvý raz bola chikungunya popísaná v r. 1952 v Afrike. V r. 2006 prepukla epidémia na ostrove La Réunion v Indickom oceáne a v r. 2007 bol zaznamenaný prvý výskyt v Európe (na juhu Talianska).

Ochorenie sa prejavuje horúčkou, bolesťami svalov a kĺbov, najmä členkov a zápästia. Častým sprievodným znakom je konjunktivitída, exantém a ulcerácie v ústnej dutine. Príznaky sa prejavia 5-7 dní po uštipnutí infikovaným komárom. Názov ochorenia je odvodený od slova v jazyku makonde a znamená “skrútený”, čo popisuje fyzický stav človeka postihnutého chorobou. Liečba je symptomatická, podávajú sa antipyretiká a analgetiká, smrteľné prípady boli zaznamenané iba ojedinele. Niekoľko rokov vedci pracujú na vývoji vakcíny proti ochoreniu, zatiaľ na farmaceutický trh však nebola uvedená.

Autor: poly

Foto: TASR, archív redakcie