V Karibiku sa objavilo vírusové ochorenie chikungunya prenášané komármi

mosquito closeupO dvoch laboratórne potvrdených prípadoch vírusového ochorenia chikungunya, ktoré sa objavili vo francúzskej časti karibského ostrova Svätý Martin, informovala Svetová zdravotnícka organizácia. Prítomnosť ochorenia potvrdili testy polymerázovej reťazovej reakcie (PCR) podľa francúzskeho Národného referenčného centra pre arbovírusy v Marseille. Ide o prvý výskyt tohto ochorenia v americkom regióne.

Chikungunyu zistili v rámci skúmania horúčky dengue, ktorá na ostrove prepukla ešte v januári 2013 a v súvislosti s výskytom piatich prípadov s bolesťami v kĺboch a horúčkou, ktoré zaznamenali od 12. októbra do 15. novembra 2013. Podľa informácií SZO k 10. decembru boli okrem dvoch potvrdených prípadov ďalšie štyri registrované ako pravdepodobné a u ďalších 20 bolo podozrenie na toto ochorenie.

Prvý raz bola chikungunya popísaná v r. 1952 v Afrike. V r. 2006 prepukla rozsiahla epidémia na ostrove La Réunion v Indickom oceáne, kedy zomrelo 200 ľudí. V roku 2007 bol prenos infekcie zaregistrovaný aj v Európe, na severovýchode Talianska.

Ochorenie rozširujú komáre. Do klinického obrazu patrí horúčka, nauzea, vracanie, bolesti hlavy a intenzívne bolesti kĺbov, najmä členkov a zápästia. Častým sprievodným príznakom je konjunktivitída a ulcerácie na ústnej sliznici. Príznaky sa objavujú v priebehu 4 až 7 dní po uštipnutí infikovaným komárom. Názov ochorenia je odvodený od názvu v jazyku makonde a znamená “skrútený”, čo odráža fyzický stav človeka trpiaceho chorobou. Liečba je symptomatická, podávajú sa analgetiká a antipyretiká. V rámci prevencie sa pracuje na príprave vakcíny proti ochoreniu.

Zdravotnícke organizácie oboch častí ostrova – francúzskej i holandskej na riešení situácie spolupracujú.

Autor: ok

Ilustračné foto: Fotolia