V Kirgizsku zomrel na mor 15-ročný chlapec

Yersinia_pestis_fluorescent

V kirgizskom regióne Issyk-kul ešte 22. augusta zomrel 15-ročný chlapec na jednu z najstrašnejších stredovekých chorôb – na bubonický mor. Keďže chlapec prišiel krátko pred smrťou do styku približne so stovkou ľudí, všetkých zaradili do karantény a podrobili preventívnej liečbe. V krajine boli prijaté preventívne opatrenia. Susedné krajiny sprísnili kontroly na hraniciach v snahe predísť prenosu tohto vysoko nákazlivého ochorenia.

Ako informuje internetová stránka www.vesti.ru, chlapec prišiel do nemocnice so zvýšenou teplotou. Lekári na základe charakteristických príznakov v jeho podpazuší a na krku stanovili diagnózu – bubonický mor nazývaný tiež žľazový. Napriek starostlivosti o pacienta chlapec v ten istý deň zomrel. Patológovia následne hroznú diagnózu potvrdili. Najprv sa uvažovalo, že sa chlapec mohol nakaziť mäsom svišťa, ktoré si upiekol a zjedol. Neskôr kirgizské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že chlapca infikovali blchy.

Čierna smrť, ako v stredoveku hovorili moru, v polovici 14. storočia skosila takmer polovicu populácie Európy, Ázie a Severnej Afriky. Rozšírila sa z prírodzeného zdroja nákazy v púšti Gobi po radikálnej zmene klímy. Z Číny a Indie prenikla do Európy ťažením mongolských vojsk a karavánami obchodníkov. Za dve desaťročia mor zahubil takmer 60 miliónov ľudí.

 

Ilustračné foto: internet