V Komárne majú nový prístroj na vyšetrenie sluchu novorodencov

Foto_2 vyšetrenie novým prístrojom KomárnoPrenosný analyzátor na vyšetrenie sluchu novorodencov, ktoré je súčasťou skríningového vyšetrenia po narodení dieťaťa, pribudol v týchto dňoch na Novorodeneckom oddelení Všeobecnej nemocnice Komárno. Prístroj v hodnote 3400 eur sníma otoakustické emisie a zakúpili ho vďaka darovaným 2% z daní darcov.

Pri vyšetrení sa týmto prístrojom skúmajú tranzientné otoakustické emisie. “Zdravé ucho pri počúvaní vydáva veľmi slabučký zvuk tzv. otoakustické emisie, ktoré dokážeme dostatočne citlivými zariadeniami zachytiť. Vyšetrenie sa vykonáva na tretí deň po narodení, alebo pred prepustením z pôrodnice. Vďaka tomuto kvalitnému prístroju získame výsledky rýchlo a bezbolestne,“ povedala vedúca lekárka oddelenia MUDr. Ingrid Moravcová a dodala, že hoci je prístroj mimoriadne citlivý, ani neregistrovanie otoakustických emisií nemusí automaticky znamenať hluchotu dieťaťa.

Ako informovala hovorkyna Agel Sk Marta Csergeová, Novorodenecké oddelenie Všeobecnej nemocnice Komárno je zriadené v rámci gynekologicko–pôrodníckeho oddelenia s 20 lôžkami. K 30. novembru 2013 sa tu narodilo 687 detí, čo je v porovnaní s vlaňajškom o 43 pôrodov viac. Oddelenie neonatológie zabezpečuje základnú starostlivosť o novorodencov a starostlivosť o novorodencov s miernymi poruchami popôrodnej adaptácie.

„V mene novorodeneckého oddelenia sa chcem poďakovať všetkým, ktorí podporili túto dobročinnú akciu a prispeli svojimi 2% z daní na nákup práve tohto dôležitého prístroja pre našich novorodencov,“ uviedol riaditeľ nemocnice Mgr. Viktor Dudáš.

(ok)

Foto: archív Agel SK