V Košiciach trénovali bezpečné umŕtvenie končatín

DSC_0424Periférne nervové bloky – umŕtvenie končatín alebo trupu bez použitia celkovej alebo spinálnej anestézie boli ústrednou témou Košického kurzu regionálnej anestézie, ktorý sa 13. a 14. septembra 2013 už po siedmy raz uskutočnil v Košiciach.

„Sú to pomerne bezpečné techniky umŕtvenia, no mimoriadne náročné na znalosť anatómie. Vyžaduje sa pri nich využitie nových technológií – elektrostimulácie alebo ultrazvuku, pričom elektrostimulácia dokáže ‚poštekliť‘ nerv a tým zistiť, na ktoré miesto je najúčinnejšie podať anestéziu a ultrazvukom zasa ‚vidíme‘ do tela pacienta a tak nájdeme najvhodnejšie miesto podania látky a jej šírenia,“ konštatuje prednosta I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny UPJŠ LF a UNLP doc. MUDr. Jozef Firment, PhD. Podľa jeho slov obe techniky umožňujú lokálne umŕtvenie častí tela pacienta pri operácii bez celkového zaťaženia organizmu alebo s výrazne menším zaťažením.

Lokálna anestézia sa podáva do blízkosti periférnych nervov vzdialených od miechy a znecitlivujúca látka zablokuje pociťovanie bolesti v určitej časti tela, pričom pacient môže byť počas operačného zákroku pri vedomí. Výkony v regionálnej anestézii sa môžu realizovať aj s uspaním pacienta, pričom veľkou výhodou sú podstatne nižšie dávky anestetík, než pri celkovej anestézii.

„Využitie ultrazvuku a elektrostimulačného pera pomáha presne a bezbolestne lokalizovať príslušný nerv. Ultrazvukový prístroj zobrazuje na obrazovke detailné zloženie ľudského tela od drobných ciev až po nervové uzly. Elektróda vydávaným elektrickým napätím, ktoré cez kožu stimuluje nerv, ho zasa pomôže nájsť za pomoci ‚chvenia‘ zodpovedajúcej svalovej skupiny. Nájdenie nervu inervujúceho príslušnú časť tela umožňuje cielenejšie podávanie anestetík, ich rýchlejší účinok a použitie menších dávok anestestetík. Takéto výkony však zvládnu iba skúsení anestéziológovia disponujúci vynikajúcimi poznatkami z anatómie. A tie získavajú na podobných workshopoch, akým je 7. košický kurz regionálnej anestézie, kde môžu získať potrebnú zručnosť pri hľadaní konkrétnych nervov,“ vysvetlil doc. MUDr. Jozef Firment, PhD.

Poznatky získané na workshope účastníci uplatnia v praxi najmä pri operačných zákrokoch na končatinách, napríklad po lyžiarskych zlomeninách, vykĺbených ramenách, operácii vybočených palcov na nohách či replantačných zákrokoch po amputačných poraneniach končatín.

Kurz zorganizovala I. klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny UPJŠ LF a UNLP v spolupráci Ústavom anatómie UPJŠ LF a ďalšími partnermi.

Ilustračné foto: archív