V Maďarsku vyradili z predaja 12 druhov minerálnych vôd pre kontamináciu

Maďarský Národný úrad pre ochranu potravinového reťazca (NÉBIH) zakázal predaj a nariadil stiahnuť z predaja niekoľko desiatok tisíc litrov minerálnej vody.

Pri kontrolách viacerých obchodných reťazcov zistili kontamináciu 12 druhov vôd, išlo najmä o výskyt baktérie pseudomonas aeruginosa.

Šéf oddelenia mimoriadnych záležitostí NÉBIH Ferenc Helik dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió uviedol, že úrad roky priebežne venuje zvýšenú pozornosť kvalite minerálnych vôd, uvedené nedostatky našli pri cielených kontrolách v uplynulých mesiacoch.

Prítomnosť baktérie pseudomonas svedčí podľa jeho vyjadrenia o tom, že studňa, z ktorej čerpali vodu, prípadne systém distribučného potrubia nie sú úplne v poriadku. Silne kontaminovaná voda môže spôsobiť u ľudí s oslabenou imunitou problémy s dýchaním prípadne trávením, vyradené minerálky však mali iba nízku koncentráciu baktérie.

NÉBIH zverejnil na svojej internetovej stránke zoznam kontaminovaných vôd, ktoré môžu zákazníci vrátiť do obchodu. Ide o niektoré lacné minerálne vody distribuované pod značkou reťazcov Lidl a Aldi.

Ročná spotreba minerálnych vôd sa v uplynulom desaťročí v Maďarsku zvýšila zo 60 litrov na osobu na dvojnásobok. Kým Maďari dávnejšie preferovali vyslovene sýtené minerálne vody, v súčasnosti sa podľa Helika predáva zhruba rovnaký objem jemne perlivých vôd ako perlivých.

Zdroj: TASR
Foto: TASR Štefan Puškáš, fotolia.com