V Michalovciach sa začala výstavba nemocnice novej generácie

Doctors Nurse senior Female Patient in Hospital Corridor
Poklepaním základného kameňa sa dnes v Michalovciach oficiálne začala výstavba novej nemocnice. Za projektom v hodnote 34 miliónov eur stoji investičná skupina Penta. Zdravotnícke zariadenie chce privítať prvých pacientov na svojej pôde v januári 2018.“Do konca augusta 2015 majú byť ukončené práce na zariadení staveniska, príprave územia pre výstavbu a prekládke inžinierskych sietí. Koncom leta by sa mala následne spustiť výstavba samotnej budovy nemocnice, ktorá bola naprojektovaná podľa moderných medzinárodných štandardov a má byť dôkazom toho, že zdravotnú starostlivosť možno poskytovať v súčasných podmienkach na oveľa vyššej úrovni,” poznamenal Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia (SZ), ktorá je prevádzkovateľom súčasnej nemocnice v Michalovciach a po dokončení výstavby bude spravovať aj novopostavené zdravotnícke zariadenie.

Ako informoval generálny riaditeľ siete nemocníc SZ Ľuboš Lopatka, v areáli michalovskej nemocnice by sa mala medicínska činnosť realizovať po novom namiesto súčasných siedmich iba na troch miestach. Po výstavbe novej nemocnice plánujú nepotrebné priestory prenajať, prípadne ponúknuť na odpredaj. “V novej nemocnici by sa malo ročne uskutočniť asi 8400 operácií, rátame ďalej s 20.000 ukončenými hospitalizáciami či 1200 pôrodmi. Celkovo by tu malo byť k dispozícii až 430 lôžok,” vyčíslil Lopatka s tým, že súčasťou stavebného projektu bude aj zbúranie nevyužívaného pavilónu v areáli nemocnice.

“Začatie výstavby vnímame ako splnenie záväzku voči Košickému samosprávnemu kraju a mestu Michalovce, ktorý sme im dali pri preberaní zodpovednosti za michalovskú nemocnicu. Na základe spoločného úsilia tak vzniká prelomový projekt v slovenskom zdravotníctve, keďže do Michaloviec prinesie zdravotnú starostlivosť založenú na najnovších medzinárodných štandardoch,” poznamenal Eudard Maták z investičnej skupiny Penta.

Nemocnica novej generácie je podľa slov michalovského primátora Viliam Záhorčáka investíciou, na ktorú sa čakalo v meste veľa rokov. “Naši obyvatelia si po dlhých rokoch rozpačitých pokusov o zlepšenie materiálnych podmienok v nemocnici zaslúžia reálnu nádej na úplne novú, modernú nemocnicu s najlepším štandardom zdravotnej starostlivosti. Som rád, že môžem byť osobne prítomný pri začiatku tejto významnej stavby,” konštatoval primátor, ktorý verí, že nové moderné pracovisko priláka na Zemplín kvalitných a mladých lekárov.

“Toto je výzva, na ktorú sa oplatí počkať. Človek sa môže zároveň podieľať na budovaní niečoho nového,” poznamenal na margo výstavby novej nemocnice mladý lekár Štefan Kvak. Dodal, že projekt prilákal do Michaloviec zdravotníkov ešte pred jeho spustením, čoho dôkazom sú aj noví lekári na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Jeden z nich sa vrátil do Michaloviec po deviatich rokoch pôsobenia v Nemecku práve kvôli nemocnici novej generácie, ktorú chcú dokončiť do 33 mesiacov od spustenia výstavby. V prípade úspešnej realizácie projektu pribudne na Slovensku nová všeobecná nemocnica po vyše 20 rokoch.