V okresoch Michalovce a Sobrance zápasia s epidémiou parotitídy

mumpsAž 168 ľudí ochorelo do dnešného dňa (19. decembra 2013) na parotitídu v okresoch Michalovce a Sobrance na východe Slovenska. Ohniskom nákazy je Mlynská ulica priamo v Michalovciach, kde žijú rómovia v husto obývaných domácnostiach v uzatvorenej komunite, s nižším hygienickým štandardom. Infekčná nákaza sa postupne preniesla aj do Iňačoviec, Čečehova či Drahňova, ale aj do Veľkých Kapušian a Sobraniec. Nákaza sa šíri aj vďaka nezodpovednému prístupu chorých, nedodržiavaniu izolácie a vzájomným návštevám v rámci komunity.

25 prípadov s komplikáciami

Ako pre Primárny kontakt povedala regionálna hygienička z Michaloviec MUDr. Janka Stašková, MPH, veková štruktúra pacientov je rôzna. “Sú medzi nimi deti, ale aj starší ľudia, ktorých ešte nezachytilo očkovanie. S tým sa začalo až v roku 1985. Ochorenie s ťažkým priebehom sme nezaznamenali, aj keď 25 prípadov sprevádzajú komplikácie – aseptická meningitída, pankreatitída a orchitída. Ani v týchto prípadoch však nejde o ťažký priebeh ochorenia či taký, ktorý by ohrozoval pacientov na živote,” uviedla MUDr. Stašková.

Očkovanie vytvára 85-percentnú ochranu proti ochoreniu a je pravdepodobné, že aj vzhľadom na rok, kedy sa očkovanie začalo, sú medzi obyvateľstvom imunitné diery.

Zisťujú genotyp vírusu

Epidemiológovia v spolupráci s infektológmi odobrali u pacientov v akútnej fáze ochorenia vzorky biologického materiálu – sliny, krv a následne sérum, z ktorého vykultivovali vírus parotitídy. Podľa slov MUDr. Staškovej materiál na zistenie genotypu vírusu zaslali do Berlína, do Kochovho inštitútu a čakajú na výsledky.

Autor: ok

Ilustračné foto: internet