V Prahe implantujú bezdrôtové kardiostimulátory

MUDr. Petrů se setřičkou  kontrolují pacientaZatiaľ len dve centrá na svete implantujú pacientom prevratný typ prístroja – bezdrôtový kardiostimulátor. Uplynulý týždeň do pražskej Nemocnice Na Homolke kvôli implantácii takéhoto prístroja priletel 71-ročný pacient až zo San Franciska. Vôbec ako prví na svete zaviedli bezdrôtový kardiostimulátor prvým pacientom kardiológovia v Nemocnici Na Homolke v januári 2013 a od tej doby ich má už 28 pacientov.

Bezdrôtový kardiostimulátor predstavuje revolučnú technológiu v kardiostimulačnej liečbe chorých s poruchou srdcového rytmu. Obsahuje elektródu i stimulátor v jednom, a preto odpadá prepojenie týchto zložiek vodičmi ako u bežných kardiostimulátorov. Vďaka tomu sa významne znižujú najčastejšie riziká liečby – zanesenie infekcie prostredníctvom vodičov a mechanické poruchy elektród. Ďalším prínosom pre chorého je možnosť väčšej pohybovej aktivity, pohodlia i priaznivý kozmetický efekt. Nová technológia sa nazýva LCP (z anglického Leadless Cardiac Pacemaker – bezdrôtový kardiostimulátor) a vyvinula ju americká firma. Nemocnica Na Homolke už dlho spolupracuje s americkými odborníkmi vo výskume liečby srdcových ochorení a vďaka tomu českí pacienti dostali ako prví na svete šancu profitovať z tejto prevratnej technológie.

Pre stimulátor priletel až z Ameriky

Ako informovala nemocnica, operácii sa podrobil 71-ročný americký bankový úradník Surber Hans Ulrich 5. novembra 2013. Operoval ho primár Kardiologického oddelenia Nemocnice Na Homolce profesor MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC, spolu s kolegom z oddelenia MUDr. Janom Petrů. Pacient po pokoji na lôžku ešte v deň operácie rehabilitoval a druhý deň ho z nemocnice prepustili do hotela, kde býval s manželkou. O dva dni prišiel Na Homolku, kde mu dr. Petrů skontroloval stimulačné parametre. „Boli vynikajúce,“ uviedol profesor Neužil. Predpokladá, že kardiostimulátor splní bez problémov svoju úlohu tak, aby se pacientovi uľavilo a zmiernil sa mu pocit dušnosti pri námahe. Na ďalšiu kontrolu sa chystá pacient priletieť za tri a šesť mesiacov. Zatiaľ totiž nie je kvôli legislatíve USA možné, aby si nechal skontrolovať bezdrôtový stimulátor priamo v Kalifornii.

Pacient kvôli poruche srdcového rytmu v USA podstúpil viacero typov liečby, problémy však nezmizli – cítil sa dušný pri námahe a bol unavený. Lekári mu preto navrhli zavedenie kardiostimulátora, ktorý by mu ich mal zmierniť. „Vedel som, že potrebujem dostať prístroj, ktorý mi pomôže zlepšiť srdcovú činnosť, ale nechcel som sa uspokojiť s bežným kardiostimulátorom. Cez internet som sa dozvedel o možnosti implantácie bezdrôtového prístroja. Zistil som si viac informácií a obrátil som sa na profesora Neužila z Nemocnice Na Homolke,“ vysvetlil pacient.

Kardiológovia ho tu, po preskúmaní zdravotného stavu a toho, či je pre tento typ prístroja vhodný, zaradili do klinickej štúdie, ktorá v tejto nemocnici beží už rok.

Operácia trvá 15 minút

„Prístroj už získal certifikáciu pre použitie v krajinách EU – tzv. CE Mark. V súčasnosti organizujeme s 1. lekárskou fakultou UK v spoločnom elektrofyziologickom experimentálnom laboratóriu intenzívne školenia všetkých potenciálnych operatérov z krajín EU tak, aby bolo možné systém zaviesť čo najrýchlejšie a čo najbezpečnejšie do klinickej praxe,“ dodáva profesor Neužil.

LCP je z ušľachtilého kovu a je veľký zhruba ako mikrotužková batéria. Samotná implantácia trvá asi 15 minút. Batéria je asi dvadsaťkrát menšia než u bežného stimulátora a vydrží rovnako – minimálne šesť rokov. Keď LCP doslúži, je možné ho pomocou katétra opäť vybrať a implantovať nový.

Autor: PK

Foto: archív Nemocnica Na Homolke, MUDr. Petrů so sestričkou kontrolujú pacienta