V severných Čechách vyhlásili epidémiu osýpok, chorých je 70 ľudí

Young doctor women give an injectionV severočeskom meste Ústí nad Labem prepukla epidémia osýpok. Chorých je už približne 70 ľudí, prevažne sú to osoby vo veku okolo 34 až 45 rokov. Väčšina z nich sú zdravotníci z Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem. Vírusové ochorenie priviezol muž zo zahraničia, z Indie. Ako v sobotu, 8. marca povedal pre české médiá tamojší krajský epidemiológ Josef Trmal, 27% zo 70 nahlásených prípadov je už potvrdených, minimálne 80% zo zvyšného počtu sa podľa jeho predpokladov potvrdí tiež.

Do rizikovej skupiny, ktorá sa môže nakaziť, patria ročníky narodenia 1970 až 1980, ktoré boli v minulosti očkované len jednou dávkou, čo sa neskôr ukázalo ako nedostatočné, alebo očkované neboli vôbec. Neskoršie sa začalo očkovať dvomi dávkami.

V Masarykovej nemocnici začali očkovať zdravotnícky personál v piatok, pokračovať budú v pondelok.

Českí epidemiológovia vyvrátili súvislosť tejto epidémie s epidémiou, ktorá zúrila v roku 2013 v Nemecku a kde zaevidovali 1774 chorých, čo je desaťnásobne viac ako v roku 2012. Aj tu bolo najviac chorých v generácii, ktorá v detstve očkovaná nebola, alebo bola očkovaná nedostatočne.

Autor: ok

Foto: fotolia.com