V Žiline úspešne operovali už druhé dieťa s kostnou tuberkulózou

Bez názvuUž druhú unikátnu operáciu v tomto roku má za sebou tím odborníkov žilinskej nemocnice. Len v júli po prvýkrát operovali trojročného chlapca, ktorému chrbticu poškodila tuberkulóza a hrozilo mu ochrnutie. O štyri mesiace neskôr sa na pôde Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina uskutočnil druhý, ešte unikátnejší operačný výkon. Stav 17-mesačného pacienta Samuela s obdobnou diagnózou bol podstatne komplikovanejší. Hrb na jeho chrbtici sa začal vytvárať približne v auguste 2013. Kostná forma tuberkulózy mu spôsobila rozpad viacerých hrudných stavcov, odtláčanie miechového kanála a tým ho vystavila ohrozeniu života. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová, tím lekárov na čele s primárom detskej ortopédie Jurajom Popluhárom sa sústredil na tento extrémne raritný prípad s rovnako extrémne ťažkým nálezom tuberkulóznej spondylodiscitídy.

Náročný tímový výkon

“Chlapček bol už ochrnutý na dolné končatiny, ale v prípade, že by sme neboli rýchlo zareagovali, hrozilo by oveľa väčšie ochrnutie, prípadne až smrť dieťaťa,” opísala zdravotný stav Martina Miškovská, primárka oddelenia detskej tuberkulózy v Dolnom Smokovci, ktorá už po druhýkrát našla pomoc pre svojho pacienta u operatérov v žilinskej nemocnici.

Pod náročnosť zákroku sa podpísal predovšetkým nízky vek dieťaťa a lokácia problému v oblasti hornej časti chrbtice, kde sú stavce najmenšie. Práve k nim bolo potrebné dostať najmenšie možné skrutky z krčného inštrumentária, a to bez poškodenia miechy. Samotný operačný zákrok trval 190 minút, pacient bol však v celkovej anestéze takmer päť hodín. Svoje bohaté zahraničné skúsenosti z oblasti  pediatrickej anestézie tak zúročil aj primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Milan Smilka: “Detskí pacienti sú omnoho citlivejší na všetky kroky, všetky postupy, ktoré robíme. Je to dané jednak podstatne menšou telesnou hmotnosťou, ale aj rôznymi fyziologickými odlišnosťami oproti dospelým pacientom. Veľká operačná rana predstavuje zdroj veľkého krvácania, ktoré je potrebné nahradiť tak, aby nedošlo k poškodeniu dieťaťa,” povedal lekár.

Po troch dňoch hýbal nôžkami

Výsledkom operácie s odstupom troch dní bol pozitívne prekvapený aj skúsený operatér. “Podarilo sa uvoľniť zdeformovanú chrbticu, potvrdil nám to neurológ a dieťa začína pohybovať končatinami. Verili sme, že sa to ešte dá zlepšiť, ale neverili sme, že až takým rýchlym tempom. Toto všetko sa dá dosiahnuť jedine tímovou prácou pediatrov a anestéziológov,” vysvetlil Juraj Popluhár, primár detskej ortopédie FNsP Žilina, ktorý operačný zákrok viedol.

Vďaka pooperačnej starostlivosti na jednotke intenzívnej starostlivosti pediatrického oddelenia mohol byť malý pacient už na štvrtý deň od operácie preložený späť do Dolného Smokovca. Teraz ho čaká rehabilitácia, ktorú povolil ortopéd v plnom rozsahu – postupné polohovanie, vertikalizovanie pacienta tak, aby sa mohol postaviť na vlastné nohy, ktoré boli pred operáciou nehybné.

Foto: archív FNsP Žilina

Autor: PK