Vakcíny proti chrípke sa míňajú, ďalší dovoz bude obmedzený

vakcina-ir-drabmliukaiV mnohých častiach Slovenska chýbajú očkovacie látky proti chrípke. ,,Prvá dodávka vakcín z konca septembra je viac-menej spotrebovaná. Nevylučujem, že sú lekárne, ktoré ich ešte majú. Ďalšia dodávka sa očakáva v prvej polovici novembra,” uviedol PharmDr. Ondrej Sukeľ, 1. viceprezident Slovenskej lekárnickej komory. Podľa našich informácií len jedna firma má dodať očkovaciu látku, ostatné dve firmy ďalší dovoz vakcín neplánujú.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv síce má informácie o množstve dodaných vakcín, ale spätnou informáciou o tom, koľko ich ešte je v lekárňach, nedisponuje. Ako potvrdila Janka Rajnohová z referátu pre poskytovanie informácií, doteraz nedostali podnet, na základe ktorého by mali riešiť chýbajúce vakcíny.

Podľa stanoviska Ministerstva zdravotníctva SR otázka dostupnosti vakcín proti chrípke je otázkou na výrobcov. ,,Sú to práve výrobcovia, ktorí rozhodujú o dodávkach jednotlivých očkovacích látok. Ministerstvo zdravotníctva v tejto veci kontaktovalo aj samotné farmaceutické spoločnosti – výrobcov vakcín, ktorí potvrdili, že dodávky na Slovensko ešte budú,” uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Výrobcovia plánujú množstvo dodaných vakcín pre jednotlivé trhy na základe spotreby v uplynulých rokoch. “Keďže očkovanosť bola v minulých rokoch nízka kvôli zmene spôsobu výdaja a úhrady vakcín zavedenej ministrom Uhliarikom (predvlani sa dalo zaočkovať 7,5% Slovákov, vlani už len 4,6% ), a zrejme aj kvôli silným antiočkovacím kampaniam, je možné očakávať, že dodávky na Slovensko budú nižšie ako celková potreba,” dodáva PharmDr. Ondrej Sukeľ.

Výdaj vakcíny je v súčasnosti viazaný na lekársky predpis, všetky zdravotné poisťovne očkovanie plne uhrádzajú všetkým pacientom. Aj preto je možné, že záujem o vakcináciu bude vyšší než napríklad vlani, kedy Všeobecná zdravotná poisťovňa z verejného zdravotného poistenia preplácala vakcínu len len tým osobám, ktoré spĺňali indikačné obmedzenia. V rámci podpory prevencie od 14.10. 2013 očkovanie proti chrípke hradí všetkým svojim poistencom.

Autor: PK