Klauni liečia svojim humorom deti i seniorov

Foto 3_aký krásny zdravotný klaunRadosť, smiech a dobrú náladu nosí so sebou 47 zdravotných klaunov a klauniek do 39 nemocníc a 2 liečebných zariadení po celom Slovensku. Mesačne absolvujú 165 návštev a vďaka nim je 60 tisíc veselších detí na lôžkových oddeleniach nemocníc.

Profesionálni klauni sa v pondelok zastavili aj na Detskom oddelení Všeobecnej nemocnice v Komárne, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia FORLIFE a manažérsky riadi spoločnosť AGEL SK.

„Máme tu momentálne 12 pacientov všetkých vekových kategórií, od batoliat po 19 – ročných mladých ľudí, ktorým sa po príchode klaunov rozžiarili oči a celé oddelenie bolo zrazu plné dobrej nálady,“ uviedla vedúca sestra detského oddelenia PhDr. Eleonóra Mészáros. Aj v Komárne si vážia obetavú a nezaplatiteľnú prácu Občianskeho združenia Červený Nos, ktorá prináša deťom psychickú pohodu. Pacienti tak aspoň na chvíľu zabudnú, že sú v nemocnici.

Hlavným poslaním občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors je podporovať psychickú pohodu hospitalizovaných detí, ale aj geriatrických pacientov, seniorov, a tým pomáhať k zlepšeniu ich celkového zdravotného stavu. Zdravotní klauni formou humoru pacientov odpútajú od strachu, napätia a od úzkosti spojenej nielen s liečbou, ale aj z neznámeho prostredia, kde im chýbajú ich najbližší.

Autor: PK

Foto: archív AGEL SK