Vírus detskej obrny sa šíri, varuje WHO

baby care

Vlani WHO zaznamenala 417 prípadov detskej obrny a 60 percent z infikovaných sa nakazilo šírením vírusu cez hranice, čo zvyšuje riziko, že paralyzujúca choroba sa rozšíri za hranice terajších desiatich krajín, v ktorých je vírus stále prítomný.

Koordinovaná medzinárodná reakcia je zásadná pre zastavenie šírenia poliovírusu vo svete a jeho ďalšieho šírenia sa s nástupom sezóny vysokého prenosu v máji a júni 2014, uviedol Bruce Aylward, ktorý má v WHO na starosti boj s detskou obrnou.

Podľa WHO by vlády v desiatich krajinách, vrátane Pakistanu a Sýrie, kde sa vyskytuje vírus detskej obrany, mali vyhlásiť národnú zdravotnú pohotovosť a zaočkovať všetkých obyvateľov i návštevníkov.

Pakistanské ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že úradníci sa usilovne snažia splniť nové medzinárodné obmedzenia cestovania zamerané na zabránenie šírenia detskej obrny. Informovala o tom agentúra AP.

Predstaviteľka pakistanského ministerstva zdravotníctva Saira Afzal Tararová povedala, že obmedzenia budú pre jej krajinu veľkým bremenom, avšak Pakistan sa im snaží vyhovieť.

Pre súkromnú televíziu Dawn TV dodala, že boli zvolané mimoriadne schôdze s cieľom vyvinúť novú stratégiu.

Hlavným problémom Pakistanu je, že militanti obviňujú pracovníkov snažiacich sa bojovať s obrnou zo špionáže pre USA.

Zdroj: topky.sk

Foto: fotolia.com