VšZP by mala na budúci rok poslať regionálnym nemocniciam viac peňazí

Surgical Team Working In Operating Theatre

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by mala na budúci rok desiatkam regionálnych nemocníc poslať oproti tomuto roku o 24 miliónov eur viac. Po dnešnom rokovaní na pôde VšZP to oznámil šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko s tým, že do 9. januára 2015 im najväčšia poisťovňa predloží návrh úpravy cien aj objemov na prvé tri mesiace. Viac peňazí majú desiatky stredných a malých nemocníc dostať na chod lôžkových oddelení.

“VšZP pripravila pre všetky nemocnice konštruktívny návrh na úpravu cien tak, aby pokryli podiel poisťovne na zvýšených nákladoch na mzdové prostriedky v nemocniciach v roku 2015. Keďže VšZP chce prostriedky verejného zdravotného poistenia využívať účelne a efektívne, bude monitorovať aj cenové podmienky ostatných zdravotných poisťovní,
” uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová.

O navýšení cien dnes zástupcovia nemocníc rokovali aj v súkromnej poisťovni Dôvera. Tá na prvý kvartál 2015 neponúkla ANS navýšenie a chce, aby nemocnice zostali v pôvodných podmienkach do vypršania zmluvy, teda do konca marca budúceho roka. Šéf ANS Petko však dnes avizoval, že nemocnice budú hneď po Novom roku iniciovať ďalšie rokovania so súkromnými poisťovňami a tlačiť ich do podmienok porovnateľných s VšZP.

“Na stretnutí s ANS sme si potvrdili, že budeme rokovať o otázke platových pomerov k 1. aprílu 2015. V prípade, že bude rozpustená rezerva štátneho rozpočtu, aj skôr,” informoval TASR hovorca poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Petko potvrdil, že peniaze z 50-miliónovej rezervy už schváleného rozpočtu pre zdravotníctvo na budúci rok by nemocniciam pomohli. “Peniaze by sa do systému uvoľnili cez zdravotné poisťovne a my by sme ich použili na úpravu platových podmienok,” priblížil.

Asi 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s budúcoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov.

V prípade, že sa im nepodarí vykryť vzniknuté náklady, nemocnice budú musieť podľa Petka rušiť oddelenia či krátiť úväzky.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com