Za vysokým výskytom rakoviny v Neapoli sú toxické skládky mafie

Zdravotnícka štúdia uvádza kritický počet hospitalizácií maloletých detí v provinciách Neapol a Caserta, ktoré v prvom roku svojho života trpia nádormi najmä centrálnej nervovej sústavy.

Zdravotnícka štúdia nariadená talianskou vládou potvrdila nadštandardný počet prípadov úmrtia a rakovinového ochorenia medzi obyvateľmi mesta Neapol, ako aj v jeho okolí. Príčinu tohto javu štúdia pripisuje desaťročiam vysýpania toxického odpadu miestnou zločineckou organizáciou Camorra.

TASR - smetisko Neapol

Na archívnej snímke z 18. novembra 2013 skládka odpadu je na okraji poľnohospodárskej pôdy neďaleko Neapolu na juhu Talianska. Neapolská mafia camorra organizuje prepravu toxického odpadu už nielen do okolia Neapolu, ale aj do Toskánska, ba aj do jednej východoeurópskej krajiny. Informovala o tom v piatok 20. decembra 2013 tlačová agentúra AP s odvolaním sa na šéfa talianskej protimafiánskej prokuratúry Franco Roberti.Vyšetrovatelia podľa jeho slov len nedávno objavili ilegálnu skládku toxického odpadu v okolí Prata, iba asi 17 kilometrov od Florencie, ktorá patrí medzi vyhľadávané destinácie zahraničných turistov.

Správa vypracovaná Národným úradom zdravia uvádza “kritický” počet hospitalizácií maloletých detí v provinciách Neapol a Caserta, ktoré v prvom roku svojho života trpia “neprimeranými” nádormi najmä centrálneho nervového systému, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Predmetná štúdia – aktualizovaná verzia z roku 2014 – kladie vinu za túto nelichotivú bilanciu “potvrdenému alebo predpokladanému vystavovaniu sa kombinácii látok znečisťujúcich životné prostredie, ktoré sú vylučované z ilegálnych skládok nebezpečného odpadu alebo jeho nekontrolovaného spaľovania”.

Miestni obyvatelia sa v súvislosti s inkriminovanými skládkami už dlhodobo sťažujú na nepriaznivý dopad na svoje zdravie. Táto ilegálna činnosť otrávila podzemné zdroje vody, ktoré slúžia na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy.

Zdroj: TASR

Foto: TASR