Záchranári a polícia budú používať pri práci lepšiu navigáciu

images

Na Slovensku vznikne úrad, ktorý bude zabezpečovať prístup k chráneným navigačným službám európskeho systému Galileo. Pôjde o ťažko rušiteľné navigačné služby, ktoré budú k dispozícii aj v prípade krízových či mimoriadnych udalostí. Budú slúžiť napríklad záchranným zložkám alebo orgánom štátu.

Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú pripravilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Právna norma nadobudla účinnosť 1. januára 2016.

Zákon označuje túto službu ako verejnú regulovanú, takže vznikne úrad pre verejnú regulovanú službu. Má zaručovať oveľa robustnejšie polohové a časomerné dáta ako verejne dostupný americký systém GPS a ruský systém GLONASS.

Verejne regulovaná služba má byť plne funkčná v roku 2020 a už v súčasnosti sa na jej príprave pracuje. Rezort dopravy predpokladá, že vytvorenie nového úradu si vyžiada náklady vo výške 1,85 milióna eur, ktoré sa budú postupne čerpať v priebehu jeho prípravy.

Nový úrad by mal napríklad využívať už existujúce priestory, takže by nemali vzniknúť výdavky spojené s výstavbou priestorov, len s ich úpravou. Predpokladajú sa však výdavky na hardvérové vybavenie a výdavky na vývoj, integráciu a testovanie informačného systému spolu s príslušnou dokumentáciou.

Ďalšou položkou sú výdavky spojené s predprojektovou prípravou, ktorú bude potrebné vykonať v súvislosti s definovaním užívateľských skupín, prístupových práv k tejto službe a ďalších prípravných činností. Po dobudovaní by mal úrad zamestnávať sedem ľudí.

Zdroj: TASR

Foto: TASR