Zákon o poplatkoch v ambulanciách priniesol podľa lekárov nejasnosti

schützen

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že k novému fungovaniu poplatkov zriadi od apríla call centrum, kde by sa lekári či zástupcovia samospráv mohli obracať s podnetmi. “Predpokladáme, že keďže ide o novinku, budú viaceré nevyjasnené veci,” uviedla šéfka kancelárie ministra Zuzana Čižmáriková. Rezort podľa jej slov privítal prelomenie veta prezidenta. Od novely zákona si sľubuje poriadok. “Ide o výrazný benefit pre pacientov,” skonštatovala Čižmáriková s tým, že tí sa na ministerstvo obracali s mnohými podnetmi pre nezmyselné poplatky.

Komora i ASL SR upozorňujú, že v dôsledku novej legislatívy prídu ambulancie o doplnkový zdroj financovania. Podľa Kollára môže ísť v prípade niektorých aj o štvrtinový výpadok zdrojov. Tvrdí, že na rade sú preto zdravotné poisťovne, ktoré by výpadok mali nahradiť zvýšenými platbami. Kollár verí, že rokovania s poisťovňami budú úspešné a po zrušení viacerých poplatkov dostanú od nich ambulancie viac peňazí. Pásztor avizoval, že ASL SR a Zdravita, ktoré reprezentujú väčšinu ambulancií, v najbližších dňoch začnú rokovania s poisťovňami.

“V posledných desiatich rokoch to boli práve tieto poplatky pacientov, ktoré nahrádzali výpadok príjmov ambulancií z dôvodu nedostatočnej úhrady zdravotných poisťovní,” skonštatoval Kollár. Platby od poisťovní podľa jeho slov nezodpovedajú reálnym nákladom ambulancií a skutočným potrebám pacientov. “Zrušenie poplatku za prednostné ošetrenie ruší možnosť určitého komfortu pre pacientov a pre mnohých poskytovateľov to znamená vážny a neočakávaný výpadok príjmov na ambulanciu,” podotkol Pásztor. Deklaroval však, že do vyriešenia otázok kompenzácie výpadku príjmov nedôjde k zvyšovaniu cien v súčasnosti legálnych poplatkov.

VšZP nepočíta s tým, že ambulanciám nahradí výpadok spôsobený zrušením poplatkov

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nemá podľa svojej hovorkyne Petry Balážovej v tomto roku vo svojom rozpočte zahrnutú akúkoľvek kompenzáciu výpadku zdrojov v dôsledku zrušenia poplatkov za prednostné vyšetrenie. Viac peňazí chcú od poisťovní zástupcovia ambulantných lekárov, ktorí od apríla prídu okrem iného o možnosť objednávať pacientov prednostne za poplatok. “Otázky týkajúce sa poplatkov (existencia, prípustnosť, výška …), ktoré lekári vyberali v ambulanciách, neboli nikdy predmetom rokovania medzi VšZP a poskytovateľmi,” uviedla Balážová. Priblížila, že v súčasnosti má VšZP dohodnuté cenové podmienky s ambulanciami do 30. júna.

Dôvera so zástupcami lekárov momentálne rokuje o úprave cenových podmienok k 1. aprílu 2015. “Snažíme sa dospieť k dohode o navýšení platieb za zdravotnú starostlivosť poskytovanú našim poistencom. Ide nám o dohodu, ktorá bude zohľadňovať očakávania poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zároveň vychádzať z disponibilných finančných zdrojov. Platby navyšujeme každý rok, riešime to dodatkom k platným zmluvám,” povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com