Zákon o spoločnom odmeňovaní sa dotkne iba tretiny zdravotníkov

Nurse helps the senior woman in washing

Kým základný plat sestry vo fakultnej nemocnici je podľa komory okolo 945 eur, u sestry v neštátnom zariadení je to 565 eur. Právna norma, ktorou chce ministerstvo zdravotníctva upraviť odmeňovanie v štátnych nemocniciach, sa dotkne iba jednej tretiny zdravotníkov. Zvyšok, ktorý pracuje u iného zriaďovateľa, nebude mať ďalej garantovaný plat. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

Jej prezidentka Iveta Lazorová vyčíslila, že navrhovaný zákon ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, sa dotkne asi 23.000 zdravotníkov, vyše 37.000 pracovníkov nie.

“Zákon je zbytočný a diskriminačný. Bytostne potrebný je práve v neštátnych zariadeniach, kde vyplácajú mzdu len v minimálnej výške, ktorá je výrazne nižšia v porovnaní so mzdou u štátnych poskytovateľov,” podotkla. Kým základný plat sestry vo fakultnej nemocnici je podľa komory okolo 945 eur, u sestry v neštátnom zariadení je to 565 eur.

Zdravotníci v neštátnych zariadeniach podľa jej slov robia porovnateľne náročnú prácu a s rovnakými zákonnými požiadavkami na vzdelanie. “Tak prečo nemajú nárok na porovnateľnú mzdu?” pýta sa. Lazorová pripomenula, že lekári majú zákon, ktorý im upravuje platy v štátnych aj neštátnych zariadeniach. Sestry takéto rozlišovanie vnímajú podľa jej slov rozpačito. “Robí to zlú atmosféru, čo niekedy pociťuje aj pacient,” myslí si.

Na garancii mzdy aj v neštátnych zariadeniach sestry stále trvajú, zákon budú pripomienkovať. Spolupracujú s ostatnými stavovskými organizáciami a odborármi, chcú sa obrátiť aj na poslancov. “Budeme to mať ale sťažené, keďže parlament cez leto nezasadá,” povedala prezidentka komory. Sestry o protestoch zatiaľ neuvažujú.

Právna norma nie je podľa sestier výhrou ani pre sestry zo štátnych nemocníc, ktoré sú momentálne odmeňované podľa zrušeného zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier. “Pri nesprávnej aplikácii navrhovanej novely môžu mať niektoré nižší plat ako predtým,” dodala členka Rady SKSaPA Ľubica Husárová.

Právna norma upravuje mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov. Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov.

Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov. Navrhnuté koeficienty sa líšia podľa náročnosti vykonávanej práce, či ide o vykonávanie odborných, certifikovaných alebo špecializovaných pracovných činností.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo novelu do pripomienkového konania nedávno, na jej tvorbe pracovalo mesiace. “Dôležité je, že už máme zákon o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov, teda nielen sestier a pôrodných asistentiek. Rovnako dôležité je akcentovať skutočnosť, že MZ SR môže ovplyvniť zmeny len v zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má priamy dosah,” povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD). Podľa rezortu s právnou normou súhlasia všetci dotknutí zdravotníci okrem sestier.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com