Zasielanie výpisov všetkým poistencom by stálo milióny eur

Medical Records folders.Jedným z vážnych problémov slovenského zdravotníctva je vykazovanie fiktívnych výkonov či preskripcie. Vďaka výpisom, ktoré si poistenci vyžiadali od svojich zdravotných poisťovní, sa podarilo odhaliť takéto prípady za tisíce eur. Lekárske odborové združenie prišlo s návrhom, aby výpisy dostávali všetci klienti zdravotných poisťovní bez výnimky a aby to bolo pre poisťovne zo zákona povinné. Ministerstvo zdravotníctva, ani zdravotné poisťovne si ale nemyslia, že je nutné meniť súčasný systém.

O výpis žiadali elektronicky

V uplynulom roku vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni o výpis z účtu požiadalo 25 000 poistencov, väčšina z nich elektronicky. Na otázku, koľko prípadov neoprávnene fakturovaných výkonov a v akej sume sa podarilo VšZP v uplynulom období vďaka tomu odhaliť, hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková uviedla: “Ide o niekoľko desiatok takýchto prípadov. Suma za fiktívne vykázanú zdravotnú starostlivosť je zahrnutá v konečných výsledkoch kontrolno-revíznej činnosti poisťovne. Napríklad v roku 2012 poisťovňa priamymi kontrolami zistila nedostatky vo výške približne 10 miliónov eur. V tejto sume však nie sú len fiktívne výkony, ale aj nesprávne indikované výkony a neefektívne predpisovanie liekov.”

LOZ: výpisy by mali byť povinné a pre všetkých

Efekt informácií získaných z výpisov by podľa LOZ bol i v tom, že si ľudia budú viac vedomí, že zdravotná starostlivosť nie je zadarmo. “Na pretavenie tohto veľmi efektívneho a úspory prinášajúceho opatrenia do praxe nie sú potrebné žiadne financie, stačí vôľa ministerstva zdravotníctva,” tvrdí predseda LOZ Peter Visolajský. Podľa neho by stačila jednoduchá legislatívna úprava.

MZ SR: zmena nie je nutná

Podľa hovorkyne MZ SR Martiny Lidinskej ak chcú zdravotné poisťovne svojim pacientom poskytovať výpisy, môžu a nepotrebujú na to súhlas MZ SR. ,,Naozaj, toto nie je otázkou zmeny legislatívy. Systém, ktorý je u nás nastavený v súčasnosti, je funkčný a doteraz sme na ministerstve nedostali žiadny podnet či sťažnosť na zaužívaný systém. Ak má pacient záujem o výpis z osobného účtu poistenca, stačí, aby sa obrátil na svoju zdravotnú poisťovňu. Tá mu všetky údaje z jeho osobného účtu sprístupní. Pacient si môže zvoliť, akým spôsobom mu poisťovňa informácie poskytne. Výpis z osobného účtu poistenca si môže prevziať osobne na pobočke poisťovne, či na pošte, alebo prostredníctvom elektronickej služby,” povedala hovorkyňa. Dodala, že doteraz nezaznamenali žiadny podnet od pacienta, ktorý by mal so získavaním takýchto údajov problém.

Povinné výpisy by stáli milióny

Proti povinnému zasielaniu výpisov z účtov všetkým poistencom namietajú aj zdravotné poisťovne. Dôveru by takáto zmena stála takmer 2 milióny eur na poštovnom. ,,Súčasnú právnu úpravu považujeme za dostatočnú. Každý poistenec, ktorý má záujem, má možnosť požiadať o výpis z účtu poistenca. VšZP má 3,4 milióna poistencov. Len náklady na poštovné by predstavovali približne päť miliónov eur. Okrem poštovného, ktoré sa však môže líšiť v závislosti od hmotnosti zásielky, treba počítať s nákladmi na papier. A tie sa opäť líšia v závislosti od množstva čerpanej zdravotnej starostlivosti. Výpis teda môže mať jednu, alebo aj 100 strán,” spresnila hovorkyňa VšZP.

Autor: ok

Foto: fotolia.com