Zdravotné poisťovne budú uhrádzať sociálnym zariadeniam niektoré výkony

Hospic - TASR

Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately budú môcť od júla hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes poslanci NR SR schválili 136 hlasmi, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

Predpokladaný ročný dosah na zdroje verejného zdravotného poistenia je odhadovaný na základe vykonaného auditu ministerstva práce, a to na takmer dva milióny eur. Podľa šéfa sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva SR Maria Miklošiho budú môcť poisťovne preplácať deväť výkonov. Nevylúčil, že do budúcnosti môžu niektoré výkony vypadnúť či pribudnúť.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) najskôr novelu z rokovania vlády stiahla pre rozpor so šéfom rezortu práce Jánom Richterom (Smer-SD) a odborármi. Tí žiadali, aby zdravotné poisťovne povinne zazmluvňovali takéto zariadenia, čo Zvolenská odmieta ako diskrimináciu. Zdravotné poisťovne však, tak ako pri zdravotníckych zariadeniach, nebudú mať povinnosť uzatvoriť so zariadeniami sociálnych služieb zmluvy. Výnimkou v povinnom zazmluvňovaní sú iba štátne nemocnice a liečebne so strategickým významom.

Novela tiež reaguje na strácanie sa detí v systéme. Pediatri preto majú po novom dostávať hlásenia z pôrodnice o narodení dieťaťa. Podľa návrhu matka v pôrodnici určí, kto bude pediatrom dieťaťa. V prípade, že nebude mať žiadneho vybraného, dieťa sa lekárovi pridelí podľa obvodu. Z nemocnice potom po prepustení pošlú lekárovi o dieťati správu.

Pediater bude mať povinnosť do troch dní od doručenia oznámenia vykonať prvú návštevu v domácnosti, kde dieťa býva. Pokiaľ by to nebolo možné, bude to musieť hlásiť sociálke. V súčasnosti sa úradom nehlásilo nič, keďže prehliadky u lekára nie sú povinné ako očkovanie.

Novela prináša aj povinnosť, aby matky, ktoré odídu po pôrode zo zdravotníckeho zariadenia bez súhlasu lekárov, nemocnice nahlasovali orgánom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Podľa návrhu, ktorý kritizujú viaceré mimovládne organizácie, sa tak má stať bez ohľadu na to, či matka odíde s dieťaťom alebo bez neho. Nemocnice budú musieť takéto prípady oznámiť bezodkladne.

Poslanci schválením právnej normy zároveň posunuli termíny elektronizácie zdravotníctva. Dôvodom je posun v celom projekte eHealth, podľa nových odhadov by sa mal spustiť v roku 2017. Ministerstvo zdravotníctva totiž zrušilo tender na softvérové riešenie Národného zdravotníckeho informačného systému nevyhnutného pre elektronizáciu zdravotníctva. Tento krok zdôvodnilo rizikom vracania eurofondov.

Zdroj: TASR

Foto:  TASR