Zdravotné poisťovne zaplatia aj kúpele v zahraničí, záujem nie je

childhood obesity
Zdravotné poisťovne preplácajú poistencom kúpele nielen na Slovensku, ale aj v členských štátoch Európskej únie. Ako však ukazujú skúsenosti poisťovní, záujem o kúpele v zahraničí nie je. Takúto možnosť využili vlani len dvaja klienti Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Dôvera ani Union ZP takúto žiadosť nedostali.“V roku 2014 VšZP uhradila na základe žiadosti o preplatenie cezhraničnej zdravotnej starostlivosti náklady za kúpeľnú starostlivosť poskytnutú v ČR dvom poistencom v celkovej výške viac ako 1100 eur. Išlo o diagnózy astma a hypertenzia,” povedala pre TASR hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Kúpeľňu liečbu si uhradí pacient sám a následne požiada o refundáciu do troch mesiacov od ukončenia liečby. “Zdravotná poisťovňa mu uhradí náklady vo výške zmluvných cien so slovenskými poskytovateľmi. Treba rátať, že cena kúpeľnej liečby v cudzine môže byť podstatne vyššia, než je cena uhradená zdravotnou poisťovňou,” uviedla pre TASR hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová.

Pre absolvovanie kúpeľnej liečby v zahraničí platia rovnaké podmienky ako v prípade liečby na Slovensku. Pacientovi musí návrh vypísať príslušný lekár, rovnako musí predtým absolvovať ambulantnú či ústavnú liečbu. Návrh schvaľuje zdravotná poisťovňa, ďalší súhlas na absolvovanie liečby v kúpeľoch v zahraničí poistenec už nepotrebuje.

O možnosti zotaviť sa v kúpeľoch sa treba poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom. Vlani sa v nich na Slovensku na náklady zdravotných poisťovní liečilo vyše 63.000 ľudí.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com