Zdravotnícki odborári sa s vedením prešovskej nemocnice nedohodli

Krankenschwester hilft Seniorin beim Aufstehen

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove medzi odborármi, ktorí zastupujú 302 zdravotných sestier po výpovedi, a vedením nemocnice nedošlo k dohode o ich návrate na pôvodné pracovné miesta. Štyria odborári prišli dnes popoludní vyjednávať, pričom trvali na návrate všetkých sestier. Na rokovanie priniesli splnomocnenia, aby mohli konať v ich mene. Vedenie nemocnice im oznámilo, že môže prijať iba 187 sestier a pri uzatváraní pracovnej dohody platí kolektívna zmluva. Ostatné uvoľnené miesta už personálne obsadili novými zamestnancami. Prešovská nemocnica od nového roku do dnešného dňa prijala celkom 110 nových zdravotných sestier.

Zdravotnícki odborári sa chystajú v utorok 9. februára k prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, od ktorého očakávajú, že vytvorí platformu na riešenie vážnej situácie, do ktorej sa dostali niektoré slovenské nemocnice.

Odborári odchádzali z rokovania sklamaní. Ich stanovisko tlmočila Gabriela Nováková, ktorá v prešovskej nemocnici pracovala na kardiológii. „Ak sa majú podľa vyjadrenia Roberta Fica všetky sestry vrátiť do nemocníc na svoje pôvodné miesta, asi je nutné, aby to bolo sprocesované tak, aby sa skutočne všetky sestry vrátili späť. Sestry splnomocnili na takéto konanie odbory, aby nedochádzalo k chaosu. Je zvláštne, že sociálnodemokratický predseda vlády nerešpektuje odbory. Či ich rešpektuje, iba keď mu idú po ruke?“ uviedla Nováková.

Odborári sa na dnešnom rokovaní odvolávali na vyjadrenie predsedu vlády Fica z piatka 5. februára, aby sa vrátili všetky sestry do nemocníc. Jeho následné výroky ich mätú. Preto ho vyzývajú, aby sa s nimi stretol, aby situáciu jasne doriešili, nie na úkor pacientov či nemocníc v Žiline a v Prešove, ale v prospech pacientov.

Nováková vyhlásila, že sestry sú jednotné a do nemocnice sa vrátia buď všetky, alebo ani jedna.

Hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková uviedla, že zástupcov odborárov prijal riaditeľ nemocnice Radoslav Čuha. Stanovisko nemocnice je jednoznačné. Nemocnica ponúka 187 miest na pozícii sestra. Ďalej deklaruje, že každému úspešnému záujemcovi vie ponúknuť štandardné podmienky odmeňovania podľa zákonníka práce a platnej kolektívnej zmluvy. Zamestnávateľ neplánuje zvýhodnením malej skupiny zamestnancov diskriminovať väčšinu svojich zamestnancov.

Cenková dodala, že v priebehu uplynulého týždňa nemocnica prijala späť dve sestry, ktoré dali výpovede a ešte sa nenahlásili na úrade práce ako nezamestnané. Dostali pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, akú mali predtým. Prešovská nemocnica nemá v pláne prepustiť novoprijaté sestry v skúšobnej dobe a prijať na ich miesta pôvodné sestry, ktoré dobrovoľne z nemocnice odišli.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com