Asociácie nemocníc predpokladá, že sestry ešte stiahnu výpovede

Doctors Nurse senior Female Patient in Hospital Corridor

Sestry, ktoré sú ešte vo výpovednej lehote, môžu podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka stiahnuť svoje výpovede. Predpokladá, že väčšina v nemocniciach ANS tak aj urobí. Hromadné výpovede sestier zasiahli len niekoľko nemocníc združených v asociácii, aj to v nie veľkom počte. “Situácia je v našich nemocniciach oveľa pokojnejšia,” povedal Petko.

Do hromadných výpovedí sa podľa jeho slov v nemocniciach ANS zapojil minimálny počet sestier. Dôvodom má byť to, že v nich pre nový zákon o platoch zdravotníkov rastú mzdy v drvivej väčšine prípadov aj sestrám. Keby to tak nebolo, situácia by bola iná, podotkol. Poukázal, že sestrám išlo len o peniaze na platy. Má to vyplývať z ich mediálnych výstupov či vyjadrení na odvetvovej tripartite.

Nemocnice v ANS žiadali pre rastúce platy zdravotníkov viac peňazí od zdravotných poisťovní. Po rokovaniach došlo k navýšeniu, Petko však odhaduje, že rezort bude napriek tomu potrebné do konca roka dofinancovať, a to sumou do 100 miliónov eur.

Na margo súčasnej situácie, keď sa niektoré sestry nemajú ako vrátiť na svoje pôvodné miesta, poznamenal, že nešlo o happening. “Od začiatku sme upozorňovali, že to nie je žiadny happening, ani žiadny štrajk, ale že je to nesmierne vážna vec, ukončenie pracovného pomeru výpoveďou,” doplnil Petko s tým, že sa tak sestry rozhodli dobrovoľne a slobodne.

Väčšine sestier, ktoré podali hromadné výpovede, uplynul posledný deň výpovednej lehoty na konci januára. Od začiatku februára ich tak chýba v nemocniciach okolo 550, sestry odišli najmä z tých štátnych. Desiatky by tak mali ešte urobiť od marca, keďže im uplynie výpovedná lehota na konci februára. V žilinskej fakultnej nemocnici sa dnes dohodli na návrate časti sestier. Výpovede podali sestry celkovo v 11 nemocniciach – v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne, Trstenej a Čadci.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com