Zdravotník v Texase má pozitívne výsledky testov na ebolu

Ebola Test

Zdravotnícky pracovník v Texaskej presbyteriánskej nemocnici v Dallase, ktorý poskytoval starostlivosť zosnulému pacientovi s ebolou Thomasovi Ericovi Duncanovi, má po predbežných testoch pozitívne výsledky na toto nebezpečné ochorenie. Informoval o tom dnes vo vyhlásení Texaský úrad pre štátne zdravotnícke služby. Zdravotník mal v piatok večer mierne zvýšenú teplotu, preto ho umiestnili do izolácie a podstúpil náležité testy, uviedla nemocnica.

“Vedeli sme, že realitou sa môže stať ďalší prípad eboly, a na túto možnosť sme sa pripravili,” uviedol komisár pre zdravotnícke služby Dr. David Lakey, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v americkom meste Atlanta teraz vykonáva ďalšie testy na potvrdenie nákazy u zdravotníckeho pracovníka, uviedla agentúra DPA. Duncan bol prvým pacientom, ktorému v USA diagnostikovali ebolu, a zomrel 8. októbra v Texaskej presbyteriánskej nemocnici v Dallase. Duncan pricestoval do Dallasu 20. septembra z Libérie, cez Brusel a Washington, a o niekoľko dní ochorel. Po prvej návšteve pohotovosti ho poslali domov, ale do nemocnice ho priviezli znovu 28. septembra a odvtedy držali v izolácii.

S infikovaným Duncanom bolo v priamom kontakte desať osôb.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com