Zisk Dôvery sa vlani prepadol, akcionárom tento rok neposlala nič

ID-10043158
Zisk súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera sa vlani prepadol o desiatky miliónov eur. Minulý rok ukončila hospodárenie s plusom 2,26 milióna eur. Peniaze pôjdu do rezervného fondu.“Napriek výrazne nižšiemu zisku hodnotíme minulý rok ako úspešný. Už tradične sme investovali veľké finančné prostriedky do inovácií a vyšších platieb pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,” hovorí šéf Dôvery Martin Kultan.

Dôvera neposielala vlani peniaze svojim akcionárom. Podľa overenej účtovnej uzávierky za minulý rok predstavujú záväzky voči akcionárom takmer 35 miliónov eur. Ako v roku 2012 informoval denník Sme, účtovná operácia, ktorá sa skončila vyčlenením 412 miliónov eur do položky záväzok voči akcionárom, sa začala, keď sa spájali poisťovne Dôvera a Apollo. Tie Dôvera posledné roky akcionárom postupne vyplácala.

Súkromná poisťovňa, ktorá je druhou najväčšou na trhu, vlani zabezpečovala zdravotnú starostlivosť pre 1,441 milióna poistencov. Náklady na ňu predstavovali 897 milióna eur. “Celkové náklady na zdravotnú starostlivosť nám oproti minulému roku stúpli o takmer 50 miliónov eur,” priblížil Kultan.

Na výsledku hospodárenia sa mala podľa jeho slov prejaviť aj zvýšená tvorba opravných položiek. Tak ako aj v predchádzajúcich rokoch sa okrem inovácií do zisku premietol úspešný výber poistného a prísna kontrola prevádzkových nákladov.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com