Slováci neveria informáciám o zdraví na internete

Nespoľahlivosť informácií, príliš komerčný charakter, málo detailov a nezrozumiteľnosť – to sa Slovákom na online informáciách o zdraví nepáči.

Prvá internetová klinika na internete  Foto: ZDRAVIE.sk
Slováci sú málo dôverčivý národ, ak si na internete hľadajú informácie o zdraví. Až 82 percent z nich sa totiž domnieva, že online informácie o zdraví nepochádzajú zo spoľahlivého zdroja. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila Európska komisia medzi 18. a 20. septembrom na vzorke 26.566 respondentov z 28 krajín Európskej únie.Slovákov na internete podľa prieskumu najčastejšie zaujímajú všeobecné informácie o zdraví a možnosti, ako si zdravie zlepšiť. Čítajú si o výžive, diétach, športe či tehotenstve. Menej už podľa prieskumu hľadajú informácie o konkrétnych chorobách a liečebných postupoch. “V porovnaní s ostatnými Európanmi málo využívame internet na to, aby sme si ešte raz overili informáciu, ktorú nám poskytol lekár,” tlmočí výsledky prieskumu Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.Nespoľahlivosť informácií, príliš komerčný charakter, málo detailov a nezrozumiteľnosť – to sa Slovákom na online informáciách o zdraví nepáči. “Spolu so Slovincami sú Slováci najmenej spokojní s tým, čo o zdraví na internete nájdu. Informácie považujú za menej užitočné, málo zrozumiteľné a nepodstatné pre individuálnu situáciu,” vysvetľuje Králik. Podľa prieskumu má tiež 34 percent Slovákov problém informáciu vyhľadať.“Až 92 percent Slovákov, ktorí internet na tento účel používajú, si však myslí, že vďaka internetu si zlepšujú svoje vedomosti o zdraví,” tlmočí ďalej výsledky Králik. Z tých Slovákov, ktorí na internete informácie o zdraví nehľadajú, 38 percent ako dôvod uviedlo, že také informácie buď nepotrebujú, alebo nemajú na internet prístup.

Pokiaľ ide o frekvenciu vyhľadávania, aspoň raz mesačne na internete hľadá informácie o zdraví 44 percent Slovákov a 16 percent to robí aspoň raz týždenne.

Zdroj: TASR
Foto: ZDRAVIE.sk, fotolia.com