Na Spiši majú vzniknúť centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti

doktor a pacient

Výsledkom pracovného stretnutia primátorov a viceprimátora okresných spišských miest, Popradu, Levoče, Spišskej Novej Vsi, Starej Ľubovne a Kežmarku, ktoré sa konalo pred niekoľkými dňami v Poprade, je príprava prvého Regionálneho plánu rozvoja integrovanej zdravotnej a sociálnej starostlivosti v spišskom regióne. Deje sa tak pre potreby programu etablovania komunitných centier integrovanej zdravotnej starostlivosti financovaných z Integrovaného regionálneho operačného programu Európskej únie.

„Cieľom tohto projektu je vytvoriť integrované centrá, kde by sa sústredili obvodní lekári, tí sa následne viac priblížia k ľuďom a pacienti by najviac času netrávili v nemocnici, ale práve v tej jednodňovej ambulancii, a mohli odborníkov navštíviť na jednom mieste,“ objasnil primátor Popradu Jozef Švagerko. V podtatranskej metropole už takéto dve centrá fungujú a občania si to podľa neho pochvaľujú. Cieľom spolupráce je vybudovať, prípadne obnoviť takéto centrá aj v ostatných okresných mestách v regióne.

Spišské mestá sú prvými na Slovensku, ktoré v tejto súvislosti spoločne rokovali. „Aj napriek tomu, že sme rozdelení do dvoch krajov, máme spoločné problémy a toto je jeden z nich. U nás konkrétne chýba takéto integrované centrum. Máme tri zdravotnícke zariadenia a ľudia tak musia chodiť z nemocnice do súkromného zariadenia, prípadne do ďalšej nemocnice s poliklinikou, ktorá je tiež na inom mieste,“ priblížil situáciu v Spišskej Novej Vsi jej primátor Ján Volný.

Kvôli tejto téme sa primátori ešte určite stretnú, aby sa tento plán vyvinul a dotiahol do konca. „Ide hlavne o čerpanie finančných prostriedkov na samotné zariadenia, ale aj ich technické vybavenie,“ doplnil primátor Levoče Milan Majerský s tým, že zatiaľ nie je jasné, koľko finančných prostriedkov by na realizáciu projektu mohli spišské mestá získať. „Preto sa tvorí ten plán, aj v Starej Ľubovni máme záujem, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť i jej dostupnosť,“ konštatoval primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Predstavitelia piatich spišských miest vyjadrili spoločný záujem rozvíjať integrované zdravotné a sociálne služby a služby podpory zdravia v regióne. Využiť chcú prostriedky európskych štrukturálnych fondov, konkrétne na obnovu a rozvoj verejnej infraštruktúry prostredníctvom etablovania komunitných centier integrovanej zdravotnej starostlivosti. „Je to nový projekt, ktorý združí poskytovateľov primárnej zdravotnej i sociálnej starostlivosti. Ide o to, aby sa tieto centrá vybavili lepšou technikou, aby obvodní lekári mohli robiť viaceré úkony,“ vysvetľuje viceprimátor Kežmarku Miroslav Perignáth s tým, že ide o niečo podobné, ako boli niekedy polikliniky, avšak na lepšej úrovni. Centier by malo byť na Spiši niekoľko, ich počet bude známy po vytvorení regionálneho plánu rozvoja integrovanej zdravotnej starostlivosti. Ten by mal byť podľa Perignátha hotový v priebehu tohto roka.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com