Začína sa Týždeň proti rakovine. Zameraný je na prevenciu a pohyb

3-4d57eb501995284c330ff81a0a89eeb70b4f4af2

Cieľom Týždňa proti rakovine, ktorý sa na Slovensku začína v pondelok 12. októbra a vyvrcholí tradičným Dňom jabĺk v piatok 16. októbra, je opätovne pripomenúť ľuďom, aby sa starali o svoje zdravie.

“Chceme ľudí znovu upozorniť na nebezpečenstvo fajčenia, ktoré je najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku rakoviny pľúc, ale aj rakoviny pažeráka, hrtana, ústnej dutiny i ďalších ochorení. Takisto sa zameriavame na pohybové aktivity ľudí, pretože obezita a nedostatok pohybu sú ďalšími rizikovými faktormi,” pripomenula prezidentka Ligy proti rakovine (LPR) Eva Siracká.

Súčasný 17. ročník Týždňa proti rakovine je takisto príležitosťou opätovne zdôrazniť, aby ľudia chodili na preventívne prehliadky zamerané najmä na odhalenie rakoviny hrubého čreva, konečníka, prsníka a krčka maternice. V tejto súvislosti Siracká upozornila na dôležitosť očkovania dievčat (vo veku 12-14 rokov) proti ľudskému papilomavírusu. Liga proti rakovine bude počas začínajúceho týždňa oboznamovať ľudí aj s inovovaným Európskym kódexom proti rakovine, ktorý obsahuje nové prvky a súčasné vedecké poznatky v oblasti prevencie rakoviny a zdravého spôsobu života.

V Európskej únii je v súčasnosti registrovaných 2,66 milióna nových prípadov rakoviny, pričom okolo 50 percent z týchto pacientov zomiera. Vzhľadom na stúpajúci počet obyvateľstva a predlžovanie veku občanov bude výskyt rakoviny v najbližších rokoch stúpať, aj preto je dôraz na prevenciu onkologických ochorení veľmi dôležitý, uviedla Siracká.

Počas Týždňa proti rakovine i ďalší nasledujúci bude na Slovensku rezonovať jedna veľká výzva LPR na pohybovú aktivitu prospešnú pre zdravie. Je to výzva “Žabáky za zdravie”, uviedla výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Ide o jednoduchý cvik – výskok z drepu, pri ktorom sa precvičuje celé telo. Okrem toho, že spevňuje svalstvo, má tiež pozitívny vplyv na metabolizmus človeka.

Do tohto skákania sa môže zapojiť každý, stačí urobiť čo i len jeden “žabák”, pričom akýkoľvek počet je vítaný. Liga odporúča ľuďom, aby zaznamenali svoj výkon na video, najlepšie tzv. selfie videom a potom stačí jednoduchým spôsobom nahrať video a zapísať počet urobených skokov na stránku www.zabakyzazdravie.sk”, vysvetlila princíp kampane Kováčová. Podľa toho, koľko “žabákov” ľudia urobia a zaznamenajú, sa po mape sveta zobrazenej na webstránke posúva vzdialenostná úsečka. (Jeden žabák = cca 0,5 m). Výzvou Ligy proti rakovine je spoločnými silami obskákať celý svet.

Novinkou Týždňa proti rakovine je OnkOlympiáda, v rámci ktorej budú súťažiť onkologickí pacienti. Uskutoční sa v Lučenci v dňoch 14. až 16. októbra a pacienti predvedú svoje schopnosti v štyroch športových disciplínach (boccia, stolný tenis, basketbal a futbal).

Liga proti rakovine bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku ju prijali za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC). Spolupracuje s mnohými organizáciami z 28 štátov Európy a inými organizáciami vo svete.

Zdroj: TASR

Foto: TASR